NaslovnicaBiHBiH bi mogla ...

BiH bi mogla dobiti i prvo prirodno dobro upisano u UNESCO-ov Registar prirodne baštine

Bosna i Hercegovina bi mogla naredne godine dobiti i prvo prirodno dobro upisano u UNESCO-ov Registar prirodne baštine. Danas je u Bihaću u sklopu sajma ekologije EKOBIS održana prezentacija procedure i realizacija aktivnosti upisa Milančevog buka i drugih slapova u Martin-Brodu u UNESCO-ov Registar.

Prirodni fenomen Milančev buk te kompleks sedrenih barijera i slapova u bihaćkoj mjesnoj zajednici Martin Brod prirodni je prostor koji Nacionalni park Una želi da bude upisan u UNESCO-ov Registar prirodne baštine kao prvo prirodno dobro u Bosni i Hecegovini.

„To je jedinstven prirodni fenomen koji se manifestuje u seriji kaskada i slapova u dužini od 800 do 1.000 metara. Nije to ni neki veliki prostor, ali je pravi dragulj, vrlo jedinstven – i posebno što je to mjesto koje je narušeno i prijeti mu opasnost, ukoliko ne budemo donijeli ovakve mjere da, i nestane u skorijoj budućnosti“, upozorava Samir Đug, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA.

Od 2017. godine radi se na ispunjavanju zadataka koje UNESCO-va procedura zahtijeva.

„I nekad u februaru, kada bude Glavna skupština UNESCO-ovog ureda u vezi s upisom u Registar svjetske prirodne baštine, mi ćemo znati odgovor je li naša procedura prihvaćena i postajemo li i zvanični kandidat za upis“, ističe Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Da bi jedan prostor mogao biti uvršten na listu svjetske baštine, potrebno je mnogo truda i rada, ističe profesor Đug: „Nama su bili potrebni podaci do kojih nismo onda mogli doći pa smo morali sami da ih kreiramo putem terenskih istraživanja – i to nam je oduzelo dosta vremena. Oni koji rade reviziju pri svjetskoj UNESCO-ovoj listi su veoma zahtijevni i detaljni – mi smo sa njima u redovnoj korespondenciji i čim završimo jedan dio posla, mi njima pošaljemo to na reviziju i oni nama vrate sa sugestijama“.

Sljedeće ljeto, kada se iz Nacionalnog parka Una nadaju pozitivnom rezultatu, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti i prvo prirodno dobro upisano u UNESCO-ov Registar prirodne baštine.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.