NaslovnicaLokalne TemeBh. frizer En...

Bh. frizer Ensar Dervišbegović opisuje odnos koji ima prema nježnijem polu – kroz odrastanje, posao i privatni život

Razgovarala: Aida Olević Maljević 

Često ćemo na društvenim mrežama vidjeti izljeve ljubavi i oduševeljenja Ensarovih klijentica, ali ne samo prema postignutim savršenim rezultatima njegovog rada, nego i oslovljavanju kao prijatelja i najboljeg čovjeka. Zanimalo nas je kako Ensar na sve to gleda, koliko su uticaja generalno žene imale na njegov život i karijeru.

Koja ženska figura vas je inspirisala u djetinjstvu i da li se to mijenjalo do danas?

Potičem iz male ali kompaktne porodice gdje je vladao matrijarhat s obzirom da je moj otac umro vrlo mlad, a moja majka preuzela obje uloge. Kroz godine koje su dolazile shvatio sam da je moja majka kao stub te porodice meni i bratu uspjela da razvije spoznaju da je ženski rod ako ne superiorniji onda svakako blagoslovljen svim sposobnostima koje su u patrijahalnom društvu karakteristične samo za muškarce. Ove godine će biti 20 godina od njene smrti i toliko je njeno prisustvo u mom životu još živo a sve njene životne upute još kroje moje staze da sam zahvalan što sam odrastao pored takve žene.

S obzirom da je vaš svakodnevni rad fokusiran uglavnom na žene, da li vas inspirišu za nove poduhvate i ideje?

Ivo andrić je rekao: „Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta” tako i moj radni dan počinje i završava sa ženama baš na vratima mog salona. Različiti karakteri, uvjerenja, očekivanja defiliraju salonom ali moja vječna ispiracija će biti svakoj klijentici koja nije svjesna svojih mogućnosti s razgovorom i dobrom frizurom dati vjetar u leđa. Većina mojih klijentica obično komentariše da s dobrom frizurom kao da su dobile još jedan dokaz o vlastitoj snazi, a ja se trudim da s tim osjećajem i izađu iz salona.

Koliko vam je važan prisan odnos sa svojim klijenticama i koje savjete dijelite s njima?

Na frizerskom sajmu 2015. godine u Londonu – legenda frizerske struke Toni Mascolo je rekao da ako želite da pravite dobre frizure morate voljeti svoje klijente. Čak ako nekada i ne ispadne dobro frizura, klijent će vam oprostiti jer zna da ga volite. Slažem se s tim i moj odnos s mojim klijentima je skoro pa porodični, prije svega jer se iskreno obradujem svakom klijentu, a svakako zajedno radimo na našem zajedničkom projektu, a to je frizura. Moja najbolja životna prijateljstva su s mojim klijentima.

Mislite li da žene dobijaju sve veću ulogu u društvu i samim tim postaju uzor mnogo više nego što je to bio slučaj u prošlosti?

Mislim da svaka žena u svom DNK kodu ima već pohranjen mehanizam za preživljavanjem. Znamo da su žene kao takve još iz perioda Grčke bile obeshrabrene pa se to nastavilo i dalje kroz istoriju. To je svakako antropološki uticalo na razvoj žena kakve danas srećemo. Veoma je bitno raditi na emancipaciji ali isto i na ravnopravnosti žena u društvu. Mislim da je upravo frizerski salon tlo gdje se žena osjeća ravnopravno da na sav glas može reći ono što želi i osjeća. Ja sam svakako jedan od onih koji misli da bi žene najbolje vladale svijetom. Konkretno, u mom salonu rade tri djevojke koje organizuju moj cijeli dan, od količine posla do hrane koju ću pojesti tog dana. One su organizatorice mog života i dobro im ide.

Kakvim ženama se divite, koje osobine one obično posjeduju?

Kroz moje odrastanje oduševljavali su me različiti tipovi žena. Dijapazon se prostirao od Joan Collins, Peggy Guggenheim do Susan Sontag – ali danas, u ovom društvu, u trenutku globalizacije odajem ogromno poštovanje ženama koje odgajaju same rođenu djecu ili su odlučile da nemaju djecu. Svim ženama koje same koračaju kroz život, bez partnera, samostalne i nepokolebljive. Vode vlastiti biznis i hrabro se bore za mjesto pod suncem. Sve žene koje same odu u pozorište ili kafanu, naruče čašu vina, sjednu same za sto i budu svjesne koliko su sretne jer nisu dio društvenog standarda.

Da li imate prijateljice koje znaju sve vaše tajne?

Naravno! Za sva moja velika životna pitanja, odluke, dileme moje žensko društvo je bilo odmah informisano. Nedavno sam pročitao da su žene kraljice prihvatanja svega novog i drugačijeg.

Budući da veoma često putujete, imate mnogo prilika da žene iz inostranstva uporedite s našim.

Ako uporedim moju nanu i moje prijateljice iz inostranstva to su dvije različite hemisfere. Svakako mislim da je moja nana trebala da ima mnogo više ljubavi prema sebi nego prema svima drugima. S druge strane većina mojih drugarica koje žive van ovih naših područja su u potrazi za blagostanjem koje je imala moja nana. Ne želim glorificirati nijedan od ova dva lifestyle-a ali svakako ću romantizirati da je spoj svega pomalo najbolji za potpuno zadovljstvo kojem svi i težimo u ovom životu.

Visoko.co.ba / Ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.