PreporukaLikeBenjamina Karić: "Tvrtko ostaje!“

Benjamina Karić: “Tvrtko ostaje!“

Povodom sve češćih napisa i špekulacija o izmještanju spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, oglasila se gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

U tekstu pod nazivom “Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor! ” , napisala je-

„Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je zablistao ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

Angelina Ošap Gačanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala “Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić” i kako bi izložila bistu kralja.

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren.

Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila.

Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena.

Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti.

Postavljanje spomenika je uspjeh, i to niko neće baciti u sjenu.

Naredni korak gradske uprave je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga.

Tvrtko ostaje! ” – kazala je u saopćenju za javnost Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE