Lokalne TemeVisoko se pridružilo borbi protiv raka grlića materice: Počela vakcinacija protiv HPV-a

Visoko se pridružilo borbi protiv raka grlića materice: Počela vakcinacija protiv HPV-a

Piše: Naim Kavazić // Visoko.co.ba

Uvođenjem programa vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) 2022. godine, Bosna i Hercegovina je učinila važan korak u suzbijanju raka grlića maternice.

Ovaj karcinom, uzrokovan uglavnom HPV infekcijom, odnosi život jedne žene u BiH svaka tri dana, a prema službenim podacima, godišnje se kod oko 450 žena dijagnosticira rak grlića maternice.

Vakcinacija protiv HPV-a predstavlja ključnu strategiju prevencije ovog oboljenja, te se preporučuje kao vitalan element zaštite ženskog zdravlja.

U Domu zdravlja u Visokom ovih je dana započela vakcinacija djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV), doznajemo od ravnatelja te zdravstvene ustanove dr Zlatka Handžića.

Kako je za portal Visoko.co.ba pojasnio dr Handžić, riječ je o važnoj preventivnoj mjeri koja štiti djevojke od karcinoma grlića materice uzrokovanog HPV-om.

“Virus HPV najčešće se prenosi spolnim odnosom te može uzrokovati promjene na površini grlića materice koje mogu dovesti i do raka. Stoga je važno zaštititi djevojke prije nego što stupe u spolne odnose”, istaknuo je ravnatelj.

dr Zlatko Handžić, ravnatelj Doma zdravlja u Visokom
dr Zlatko Handžić, ravnatelj Doma zdravlja u Visokom

Vakcinacija će se provoditi vakcinom Gardasil koja štiti od dva najopasnija tipa HPV-a, 16 i 18, odgovornih za preko 70% slučajeva raka grlića materice. Ciljana skupina su djevojke u dobi od 12 do 15 godina, a vakcinacija će se obavljati u ambulantama obiteljske medicine u Domu zdravlja Visoko.

Kako navodi dr Handžić, ovakva vakcinacija već godinama uspješno se provodi u zemljama EU te je zahvaljujući tome pojava raka grlića materice danas znatno smanjena.

Prijave za vakcinaciju su moguće tokom cijele godine u visočkom Domu zdravlja.

Ravnatelj Doma zdravlja Visoko, dr Zlatko Handžić, pozvao je sve roditelje da iskoriste ovu priliku i zaštite svoje kćerke od ove opake bolesti.

Što kažu u Federalnom zavodu za javno zdravstvo?

Iako je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) jedna od najučinkovitijih mjera prevencije protiv raka grlića materice, u Federaciji BiH još uvijek nije jasno koliko je vakcina dostupno i gdje se sve može obaviti vakcinacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je zadužen za nabavku HPV vakcine, nisu odgovorili na upit Radio Slobodne Evrope (RSE) o tome da li ima dovoljno vakcina u odnosu na potražnju, te u kojim gradovima se sve može obaviti vakcinacija.

Iz Zavoda su odgovorili na pitanje o broju vakcinisanih i rekli da su do sada cijepljene oko 1.300 djevojčica i djevojaka u 2023. godini.

Također su naveli da su nabavili 2.000 doza četverovalentne vakcine protiv HPV, za obje doze sa razmakom od šest mjeseci, te da će nabavljati i više vakcina shodno interesovanju.

Cijena jedne doze vakcine je 201,65 maraka bez PDV-a.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine, otkrije se više od 600.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice čiji je uzročnik HPV virus.

Više od polovine oboljelih završi sa smrtnim ishodom. Najviše slučajeva oboljenja i smrtnih ishoda SZO bilježi u srednjim i nisko razvijenim zemljama.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca prime vakcinu protiv HPV-a u dobi između devet i 14 godina, prije prvog spolnog kontakta.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko trećine svih zemalja svijeta još nema omogućeno vakcinisanje protiv HPV virusa.

Piše: Naim Kavazić // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE