BiHPolitikaBelmin Zukan za FTV: Neozbiljno je proceduru izmjene Ustava počinjati u roku...

Belmin Zukan za FTV: Neozbiljno je proceduru izmjene Ustava počinjati u roku dva sata

O tome mogu li domaći akteri riješiti ustavno-pravnu i političku situaciju u Federaciji ili čekaju rješenje OHR-a – govorili su gosti emisije Odgovorite ljudima.

“Na prošloj, vanrednoj sjednici Zastupničkog Predstavničkog doma smo bili u situaciji da je pred nas došao dva sata pred sjednicu prijedlog DF-a za izmjene Ustava. Taj prijedlog faktički bi tek trebao, nakon što bismo mi raspravljali na Predstavničkom domu, ponovo ići Ustavnoj komisiji koja bi opet morala razmatrati i dati svoje mišljenje o tome”, pojasnio je u SDP-ov zastupnik Belmin Zukan.

On je istakao kako bi bilo neodgovorno u dva sata pogledati prijedlog i uputiti ga Ustavnoj komisiji – jer nije bilo dovoljno vremena da ga razmotre: “Ali kolege iz NES-a i SBiH su pripremile jedan zaključak kojim su obavezale upravo tu Ustavnu komisiju da prođe kroz te prijedloge, između ostalog i ovaj DF-ov, i uputi više njih ili onaj koji Komisija bude smatrala da je najbolji. Ono što sam ja primijetio u tom dokumentu koji je iz DF-a došao da on sam po sebi ima određene manjkavosti. U svojoj biti on ima dobru namjeru, govori čak i o vanrednim izborima na nivou FBiH, ali nedovoljno precizno i čak se postavlja pitanje kakvi bi ti vanredni izbori u FBiH bili – samo u Zastupničkom domu ili bi ostala ista volja u Domu naroda”.

Smatra da to treba detaljno objasniti i da je drugi prijedlog gospodina Nurkića značajno detaljnijii  – možda će ponuditi više mogućnosti.

“Nismo ništa izgubili vremenski. Ovaj prijedlog DF-a i da je bio na toj sjednici, išao bi dalje pred Ustavnu komisiju, a imali smo već prijedlog iz NES-a i SBiH da Ustavna komisija to razmotri. Dakle sada će Ustavna komisija razmotriti sve te prijedloge i dalje ide procedura gdje će se tražiti dvotrećinska, kvalifikovana većina i onda ćemo dalje”, nastavoi je Zukan.

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Dennis Gratz odgovara: “To bi bilo elegantno izvlačenje od činjenice da niste podigli ruku za politički momentum, za političku jednu inicijativu. Upravo ste obrazložili opisom, kritikama samog sadržaja naših amandmana, kojih je samo dva”.

Naglašava da je DF tražio da se to stavi na dnevni red kako bi otvorili proceduru: “Nema veze kad smo to dostavili. Vi samo niste htjeli da se odredite prema nečemu što nije u skladu sa onim što HDZ od vas zahtijeva. Javnosti treba reći da je car go – da ste vi trenutno, sve stranke Trojke, okupljeni oko HDZ-a. Mi smo samo tražili raspravu. To čak nije bilo ni stavljeno na dnevni red. Izbjegavate građanima reći da je ovo što se dešava samo nastavak sistematskog prava ljudima da biraju sebi vlast. Mi imamo embargo na demokratiju”.

Zukan je istakao je da neozbiljno proceduru izmjene Ustava započinjati u roku dva sata.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE