ZanimljivostiNauka i tehnologijaAustralski naučnici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu

Australski naučnici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu

Australski naučnici tvrde da su otkrili nepoznati objekt, kakav do sada nije viđen, a koji se okreće u Mliječnom putu.

Ovaj objekt nema sličnosti ni sa čim što je naučnicima bilo poznato do sada, a otkrio ga je prvo student Univerziteta Curtin Honors Tyrone O'Doherty, koji je primijetio ogromno oslobađanje radio energije u trajanju od pune minute svakih 18 minuta.

On je koristio teleskop i novu tehniku koju je sam razvio, a inače je bio dio tima koji je predvodila astrofizičarka Natasha Hurley Walker, sa čvorišta Univerziteta Curtin, Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije.

U svemiru su često dokumentovani objekti koji pulsiraju, uključuju se i isključuju, međutim, kako tvrde istraživači, ne dešava se često da se nešto pali na minut svakih 18 minuta.

“To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno za astronoma, jer nije poznato da nešto na nebu tako funkcioniše”, rečeno je u saopćenju za medije Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije.

Objekt je udaljen 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, izrazito je svijetao i ima izuzetno jako magnetno polje.

Teorije o tome šta bi objekt mogao biti uključuju neutronsku zvijezdu ili “bijelog patuljka” – termin koji se koristi za ostatke kolabirane zvijezde.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE