Još tri bh. atletičara jurišaju na olimpijske norme

739

Bosanskogercegovački atletičari olimpijsku godinu dočekali su s tri ispunjene norme za nastup u Rio de Janieru. Sigurni putnici u Brazil su Amel Tuka, koji će trčati dionicu na 800 m, bacač kugle Hamza Alić i maratonka Lucija Kimani.

Među sedam do deset naših sportista na olimipjadi, koliko očekuju u Olimpijskom komitetu BiH, mogla bi će naći još tri atletičara koji će u nerednih šest mjeseci pokušati da ostvare zahtjevne olimpijske norme.

Po riječima generalnog sekretara Atletskog saveza Bosne i Hercgovine Milana Pedala, najbliži tom cilju je bacač kugle Kemal Mešić, koji je od norme udaljen samo jedan centimetar (20.49 m), a s velikim ambicijama i olimpijskim ciljevima počeli su se pripremati i bacač koplja Dejan Mileusnić i naš treći “kuglaš” Mesud Pezer.

– Prema našim informacijama Mešić je u doroj formu i već ove zime će pokušati da ostvari olimpijski normu (20.50), kojom bi, kao naš jedini predstavnik, izborio i nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. Pezer je trenutno od norme udaljen pola metra (19.99), ali zahvaljući podršci kluba on će se tri mjeseca pripremati u Makarskoj. Radi ozbiljno, sanirao je sve povrede koje su ga pratile prošle godine. Mileusnić, također veoma ozbiljno radi. On će se tri mjeseca pripremati u Kaliforniji s kvalitenim trenerom. On računa, a i mi vjerujemo, da može ostvariti dobar rezultat – kazao je Pedalo za Fenu.

On je izrazio veliko zadovoljsto što će u Riju više od polovine našeg tima biti atletičari.

– Naši atletičari učestvovali su na svim olimpijskim igrama od 1992. godine od Barcelone, čime atletika preuzima primat najuspješnijeg individualnog sporta u našoj zemlji kada su u pitanju olimpijske igre – kazao je Pedalo.

U ASBiH prošla sezona ocijenjena je kao izuzetno uspješna, prije svega zahvaljujući Amelu Tuki koji je osvajanjem bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu ostvario najveći uspjeh bh. atletike i jedan od navećih u historiji bh. sporta.

– Tuka je značajno podigao nivo rezultata i sada se očekuje da i Atletski savez to prati i pomogne atletičarima koji idu iza njega, da mu se primaknu – rekao je Pedalo.

Prvo veće međunarodno takmičenje u ovoj sezoni na kojem će nastupit naši atletičari, predvođeni Amelom Tukom, bit će Balkansko dvoransko prvenstvo u Istanbulu (27. februara), a prije olimpijskih igara u Rio de Janeiru, najbolji bh. atletičari učestvovat će na evropskom prvenstvu u Amsterdamu (od 6. do 10. jula).