Apel za pomoć „Koračajmo zajedno s Asjom“

791

Obavještavamo javnost da je u toku akcija prikupljanja sredstava za liječenje Asje Sućeske. Asja je kćerka Minele Alić – Sućeska, dugogodišnje vijećnice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

Asja je rođena 25. jula, 2018. godine s veoma rijetkom dijagnozom – ARTROGRIPOZA. Ovo stanje karakterizira ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Kod Asje su zahvaćeni svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala. Liječenje se sastoji od medicinske rehabilitacije koju treba početi što prije. Samo liječenje podrazumijeva veliki proces u kojem su uključeni ortopedi, fizijatri, neuropedijatri i ono traje godinama, a cilj mu je osposobiti pacijenta za samostalno kretanje, bez pomoći druge osobe ili stručnih pomagala. Pacijenticu na ovom putu osposobljavanja čeka dosta tretmana kao što su gipsanje, konstantne fizikalne terapije, nošenje ortoza za noge i ruke kao i adekvatne ortopedske obuće, te operacijski tretmani. Također, Asja je prilikom poroda ostala bez kisika, te je bila bez svijesti neko vrijeme. Rođena je s dvije rupice na srcu (ASD, VSD) koje su se tek zatvorile u sedmom mjesecu života i tek tada roditelji su od kardiologa dobili odobrenje da mogu početi s fizikalnim tretmanom. Zbog neadekvatne zdravstvene pomoći u BiH, preporučeno im je da kontaktiraju dječiju kliniku za ortopediju u Aschau u Njemačkoj i došli do saznanja da se troškovi liječenja kreću oko 100.000 eura.

Molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu Asji, da je u bućnosti vidimo kako korača i uživa u igri sa svojim vršnjacima, te da se ne razlikuje od druge djece. Na facebook stranici „Koračajmo zajedno s Asjom“ možete pratiti tok liječenja, kao i Asjin napredak. Također, objavljen je i broj tekućeg kao i deviznog računa kako bi svi oni, koji žele pomoći, mogli uplatiti sredstva za liječenje.

 

UPLATE IZ BIH

ASJA SUĆESKA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

TRANSAKCIJSKI RAČUN: 1541029938495517

UPLATE IZ INOSTRANSTVA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

ASJA SUĆESKA, OBHODŽA 76, 71 000 SARAJEVO

IBAN: BA391541029938495517

BROJ RAČUNA: 384955-29-628144

SWIFT: UPBKBA22

 

Visoko.co.ba/StariGrad.ba

Komentari

komentara