Lokalne TemePolitikaAnaliza: U susret prvoj sjednici Općinskog vijeća Visoko u posljednjoj godini mandata

Analiza: U susret prvoj sjednici Općinskog vijeća Visoko u posljednjoj godini mandata

Nakon jednomjesečne ljetne pauze, zbog godišnjih odmora, nastavlja se sezona održavanje sjednica Općinskog vijeća Visoko, a već ovog vikenda nas očekuje održavanje 30., redovne sjednice OV Visoko.

Naravno, kao i svaka do sada i ova sjednica ima neke zanimljivosti, pa ćemo nakratko proći kroz sve tačke dnevnog reda i posebno se osvrnuti na one najzanimljivije.

Iako neuobičajeno, vrlo zanimljivo će biti već na samom početku sjednice kada će vijećnici imati priliku da raspravljaju i odlučuju o sudbini urbanističkog projekta “Centar”, koji je svojevremeno izazvao dosta polemike, te će zasigurno biti jedan od glavnih “kamena spoticanja” ovomjesečne sjednice OV, a sukladno tome ista sudbina bi mogla zadesiti i tačku broj dva, tj. regulacioni plan “Grad” Visokom, o čemu je mnogo puta razgovarano u široj i užoj javnosti.

Zanimljive će biti i dvije tačke pod rednim brojevima 4 i 5, koje govore o aktivnostima JKP “Visoko” Visoko, odnosno o proširenju djelatnosti ovog preduzeća i potvrdi cjenovnika, a budući da znamo da se reformirana JKP “Visoko” često nađe na udaru opozicije i tačka broj 4 je potencijalna za duge rasprave.

Nakon ove tačke uslijedit će vjerovatno smirivanje strasti kroz tačku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od značaja i interesa za BiH.

Posebno zanimljiva tačka je ona na broju 7, koja govori o provođenju tzv. reforme javnog sektora u Visokom, a ovog puta na udaru je Nadzorni odbor JP “Veterinarska stanica”, d.o.o. Visoko, u kojoj su se desila najveća previranja prilikom promjene uprave za vrijeme reforme javnog sektora, ali i u kojoj se, očigledno, još uvijek nije završila saga oko imenovanja novih upravljačkih kadrova.

Na kraju, sjednica će vjerovatno biti dovedena do usijanja raspravama u tačkama broj 8 i 9, od kojih će se u okviru prve navedene raspravljati o polugodišnjem Izvještaju o realizaciji programa OV Visoko, za period I – VI 2015. godine, sa osvrtom na zaključke OV Visoko. Utoliko zanimljivije će biti što smo u ovom sazivu vijeća, kao uostalom i u prethodnim sazivima, imali veliki broj neodgovorenih vijećničkih pitanja i inicijativa koje nisu realizirane, onda će izvještaj o radu ovog saziva OV u prvih pola godine zasigurno doživjeti mnogo kritika, posebno iz opozicionih redova, jer je prvi dio ove godine obilovao previranjima u aktuelnoj vlasti i vladajućoj političkoj partiji, što je dovelo do zaboravljanja primarnih funkcija i njihove svrhe.

Uz sve to, uzmemo li u obzir zvaničnu statistiku da je samo 6 vijećnika učestvovalo na svim sjednicama OV-a ove godine, kao i to da čak tri vijećnika nisu upisala nikakva učešća na ovih 6 održanih sjednica možemo kazati da će pravo rasprave u okviru ove tačke imaju samo pojedinci. Također, ukoliko imate priliku prisustvovati sjednicama OV-a ili ih pak gledate na RTV Visoko diskutabilno je i ova učešća uzeti za ozbiljno, budući da pojedinci vijeće koriste za samopromociju, ili jednostavno govore nevezano sa tačkama dnevnog reda, ili se pak to “učešće” vodi tek onako zbog jedne-dvije rečenice u toku cijele sjednice. Sve u svemu, realan broj onih koji ne učestvuju u radu OV-a je mnogo veći od onog prikazanog.

ov statistika

Na kraju i tačka broj 9, u okviru koje će biti predstavljen Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Visoko za prvih šest mjeseci tekuće godine biti će poseban šlag na kraju ove vijećničke torte, u kojoj će opozicija imati zasigurno mnogo pitanja za vladajuće opcije o utrošku novca ove godine, kako onog što je evidentno prikazano na terenu kroz infrastrukturne radove, tako i onog koji je dio različitih sistemskih troškova.

Sve u svemu, veoma zanimljiva sjednica Općinskog vijeća je pred nama, te je pitanje kako će vijećnici uspjeti odgovoriti na zadatke koji su pred njima u posljednjoj godini mandata, budući da građani i nisu pretjerano zadovoljni oni što se sprovede na terenu, a što se direktno tiče egzistencije njih i njihovih porodica, te stvaranja normalnog ambijenta u općini Visoko, osjećaja sigurnosti i dobrog životnog okruženja, što je posljednjih godina na veoma niskim granama u našem gradu.

Ostalo je još veoma malo vremena da pokušaju uspješno opravdati povjerenje građana koje im je dato na prošlim lokalnim izborima.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE