Lokalne TemeSupruge, djeca i roditelji najčešće žrtve: U Visokom tijekom 2023. godine prijavljeno...

Supruge, djeca i roditelji najčešće žrtve: U Visokom tijekom 2023. godine prijavljeno 57 slučajeva nasilja u porodici

Nasilje u porodici je jedan od najvećih izazova bosanskohercegovačkog društva, koji ne zaobilazi ni našu zajednicu. Ovaj problem je odnedavno izašao iz privatne u javnu sferu, nakon što su se ohrabrile žrtve da prijave svoje zlostavljače. Međutim, nasilje u porodici je i dalje teško prepoznati i spriječiti, jer se često dešava iza zatvorenih vrata, u porodicama koje izgledaju poput prosječnih.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Prema podacima Policijske stanice Visoko, u 2023. godini je na području ovog grada prijavljeno 57 krivičnih djela iz člana 222. Kaznenog zakona Federacije BiH, koji se odnosi na nasilje u porodici.

Žrtve nasilja su u najvećem broju slučajeva supruge, roditelji i djeca, a počinioci nasilja su najčešće muževi, sinovi i očevi. Protiv počinilaca nasilja u porodici je podneseno 57 izvještaja Tužilaštvu, kojima je prijavljeno 57 lica. Od strane Policijske stanice Visoko je podneseno 57 zahtjeva za izricanje zaštitne mjere za nasilje u porodici od strane 57 lica, gdje je od strane Općinskog suda u Visokom izrečeno isto toliko zaštitnih mjera u cilju zaštite žrtvi nasilja.

Službenici policije konstantno prate poštivanje zaštitnih mjera nad žrtvama nasilja.

Zaštitne mjere koje se mogu izreći počiniocima nasilja u porodici su: zabrana prilaska, sastajanja ili uspostavljanja veze sa žrtvom nasilja, iseljenje iz stana ili kuće u kojem živi žrtva nasilja, obavezno psihosocijalno savjetovanje, obavezno liječenje od alkoholizma ili ovisnosti o drogama, privremeno oduzimanje oružja, zabrana nošenja oružja i drugo.

Za krivično djelo nasilja u porodici je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, a u težim slučajevima i do pet godina.

U ovoj oblasti kriminaliteta, uspostavljena je dobra saradnja sa centrima za socijalni rad, te nevladinim organizacijama u cilju pružanja pomoći porodicama i žrtvama porodičnog nasilja i eventualnog smještanja žrtava u “sigurnu kuću”.

Sigurne kuće su ustanove koje pružaju siguran smještaj, psihološku, pravnu i materijalnu podršku ženama i djeci koji su izloženi nasilju u porodici. U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.

Nasilje u porodici je ozbiljan društveni problem koji zahtijeva hitnu i efikasnu reakciju svih nadležnih institucija, ali i cjelokupne zajednice. Nasilje u porodici se ne smije tolerirati, ignorirati ili opravdavati, već se mora prijaviti i sankcionirati. Žrtve nasilja u porodici imaju pravo na zaštitu, podršku i pomoć, a počinioci nasilja moraju snositi odgovornost za svoje postupke.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE