Lokalne TemeTurizamAmela Jusufović: Od zapuštene močvare do atraktivnog arheološko- turističko-sportskog Parka „Ravne 2“...

Amela Jusufović: Od zapuštene močvare do atraktivnog arheološko- turističko-sportskog Parka „Ravne 2“ (FOTO)

Sada već davne 2016. godine zvanično je otvorio svoja vrata svijetu ovaj jedinstveni turističko- arheološki kompleks. Usitnjene privatne parcele, njih oko 15, vizijom jednog čovjeka pretvorene su u atraktivnu bosansku oazu, turistički biser u srcu naše države. Ko je mogao vjerovati da će baš u našem gradu nastati takav mozaičan i unikatan pejzažni kompleks? Kompleks koji iz godine u godinu raste, tematski postaje bogatiji i raznovrsniji, tako od početnih 40 hiljada posjetilaca zabilježenih 2018. godine, taj broj ove godine je dosegao 150 000 posjetilaca, kako domaćih tako stranih iz različitih krajeva svijeta.

Od šiblja, neurednog rastinja, deponija smeća i močvarnog zemljišta dobili smo uređene zelene tepihe obogaćene sadržajima, šarene i mirisne cvjetne staze, uređene vodene tokove u kamenom dizajnu i fontane…, a svi okruženi i prožeti krošnjama drveća, kao vjernim čuvarom ove unikatne oaze mira, aktivnog odmora, antistresa, sporta, kulture i pozitivne energije. Dobili smo prirodnu cjelinu, obogaćenu antropogenim sadržajima, do sada neviđenu na ovim prostorima.

Na ovom mjestu možete ponosno govoriti o svojoj kulturi i tradiciji, ali i upoznati različite kulture, religije i ljude iz svih zemalja svijeta, tako se kulturološki nadograditi i sklapati nova prijateljstva. Park nepreglednog zelenila opuštajuće djeluje na organizam, crnogorična šuma ima pozitivan učinak na naše bronhije i obnavlja naše tijelo, a raznovrsni sadržaji pružaju nam mogućnosti upražnjavanja različitih aktivnosti.

Da li želite da uživate samo u miru i tišini, slušajući samo zov prirode, mnogobrojne klupe i hladnjaci skriveni duboko među stablima drveća će vam to omogućiti ili ako se ipak odlučite za aktivni odmor i šetnju, nepregledne staze i putevi sa simboličnim nazivima su idealni za tu svrhu. Tako ćete šetati putevima sreće, ljubavi, dječije radosti, uzbuđenja, pozitivne energije, te magične šume. I svaki od njih ima svoju simboliku, te ćete osim šetnje i bilježenja momenata fotografijom, nešto i naučiti ili bar na trenutak biti potaknuti na razmišljanje.

A za ljubitelje dužeg pješačenja i prirodne rekreacije idealna je pješačka staza “ Piramida “, dužine 5.5 km, kružnog karaktera, gdje ćete osjetiti sve čari crnogorične šume. Najveća atrakcija je svakako podzemna mreža tunela i prolaza, istražite je pojedinačno ili sa vodičem, avantura koja se sigurno pamti, a ima i djelotvornog učinka na organizam.

Jednostavno za svakoga nešto i svako može naći kutak koji ga ispunjava. Posebna pogodnost ove oaze mira, ogleda se i u relativno kratkoj udaljenosti od gradske buke, te se pruža mogućnost lokalnom stanovništvu da poslije radnog vremena ili u dane vikenda svoj odmor upravo provedu ovdje, skupljajući energiju za radne izazove.

Nevažno da li ste avanturista, naučnik, istraživač, sportista, umjetnik, domaći ili strani posjetitelj ili jednostavno zaljubljenik u prirodu, osjećat ćete se ugodno i zadovoljno, jer ovo je jedinstvena cjelina različitosti. Ovo je otvorena kuća ljubaznih domaćina, kuća za sve i svakoga, za pojedinca i grupe, za djecu i odrasle, za različite kulturne i etničke skupine. I nećete uživati samo u šetnji prirodom, uživat ćete i u upoznavanju različitih kulturoloških i prirodnih fenomena, historijskih tekovina i elementa sa simboličnim prikazom i porukama mira, jednakosti, ljubavi i sreće.

Svi ti sadržaji pričaju priču, prije svega o svom osnivaču i kreatoru ovog jedinstvenog turističko- rekreativnog ambijenta, o njegovoj sposobnosti i upornosti do postizanja onog u čemu svi uživamo. I trebamo mu biti zahvalni, jer je naš grad učinio prepoznatljivim turističkim mjestom, gradom turizma, a Park Ravne 2 pozicionirao u sami vrh najposjećenijih turističkih lokacija u našoj državi. Postali smo poznati, prepoznatljivi, i o nama svi pišu, govore, a posebno su pisali i u mjesecu julu, kada je Visoko bilo centar sportskog događaja.

Zahvaljujući Semiru, Novaku i ostalim teniskim zvijezdama, Visoko, Park Ravne 2 i naša država bili su u fokusu pažnje desetine medijskih i novinarskih kuća i portala. U tim danima svi putevi su vodili ka našem gradu. Visoko je bilo magnet i za novinare, i za sportiste, i za poznate ličnosti, ljubitelje tenisa, umjetnike, turiste i za naše Visočane. Svi na jednom mjestu bili smo svjedoci i bilježili smo te historijske momente za Fondaciju i naš grad. Dobili smo najsavremenije teniske terene, sa kvalitetom podloge koja se može vidjeti samo na svjetski poznatim teniskim turnirima, gdje igraju samo najveće teniske zvijezde.

I tako je još jedan komad močvarnog tla pretvoren u sportski kompleks, koji će biti osnova za organizovanje teniskih turnira, gdje će dolaziti poznati svjetski teniseri. I naravno, vrijedni tim Fondacije predvođen doktorom Osmanagićem, u cilju obogaćivanja ovog prekrasnog kompleksa sportskim sadržajima, izgradio je i otvorio još dva sportska terena, koji su podjednako atraktivni i kvalitetni kao i teniski. Teren za odbojku na pijesku i teren za basket tri na tri po standardima FIBA-e, utonjeni u prirodno zelenilo, obogatili su sportsku infrastrukturu, a park je dobio još i sportsku dimenziju, te tako ponosno nosi naziv arheološko- turističko- sportski “ Park Ravne 2 “.

Tako postaje mjesto mira mnogim sportistima, kao i podloga za organizovanje različitih sportskih događaja, gdje će sportisti, mladi, djeca imati priliku da pokažu svoj talenat, te biti u fokusu interesovanja Fondacije, koja je do sada pokazala visok stepen humanosti, solidarnosti i ljubavi prema djeci, posebno onoj bez roditeljske podrške.

Sport, turizam, arheologija, sve na jednom mjestu, sakriveni i ušuškani u prirodni ambijent, u netaknutu prirodu, u srcu Bosne i Hercegovine, na brdovitom Balkanu. A naše Visoko će osim grada turizma, postati i centar sportskih događanja. I nadamo se da će još mnogi, po uzoru na Novaka, Musu, Nurkića i mnoge druge sportiste, poželjeti i izabrati Park Ravne 2 za svoje utočište mira, obnovu i jačanje organizma, za nove sportske izazove i nizanje novih uspijeha. Ta želja za spoznajom nečeg novog, drugačijeg i unikatnog je glavni motiv dolaska.

Ovdje su nastale i ispričane na stotine turističkih priča, televizijskih emisija, dokumentaraca i reportaža, i nadamo se da će tako i u budućnosti biti. Ovaj projekat je jedna otvorena knjiga, gdje svake godine nastaju nove, još atraktivnije stranice, sa sve više interesanata, čitalaca i posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Tako nam se otvaraju mogućnosti za kreiranje novih turističkih proizvoda, na putu smo buđenja cjelokupne turističke slike Visokog i njegovih simbola koji su godinama pomalo uspavani.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE