PreporukaLikeAmela Jusufović: Bijambarska dolina pećina - jedinstven mozaik prirodnih fenomena

Amela Jusufović: Bijambarska dolina pećina – jedinstven mozaik prirodnih fenomena

Jedinstvena prirodna oaza, autentično mjesto različitosti i obilja prirodnih fenomena, idilično mjesto za boravak u prirodnom ambijentu predstavlja Zaštićeni pejzaž “ Bijambare “. Zaista su rijetki koji nisu čuIi za ovaj komples i uvijek na njegovo pominjanje imamo asocijaciju na pećine. Ovi speološki fenomeni, od kojih je do sada otkriveno 8  su vodeći faktor i motiv posjeta, ali to je samo jedan od elemenata u kojem ovdje možete uživati.  Bilo da ste došli da se samo odmorite, istražujete ili učite, svakako ćete otići kući zadovoljni.

Za geografe, geologe, speologe, ekologe, paleontologe i ostalu naučnu sferu mjesto je koje još uvijek izaziva pažnju i naučno interesovanje. Međutim, zbog bogatstva vegetacijske i pejzažne raznolikosti, te popratnih sadržaja kojem je opremljeno ovo područje, kompleks je postao veoma prepoznatljiva turistička atrakcija, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Na oko 950 metara nadmorske visine, u blizini Nišićke visoravni, uz putnu komunikaciju Sarajevo- Tuzla proteže se pojas crnogoričnih šuma, koje u sebi kriju nepregledne livade i pašnjake, udubljenja i vrtače, ponore i potoke, jezera, raznolik biljni i životinjski svijet… I u tom nepreglednom zelenilu, u tišini i ambijentu, kakavog samo može priroda kreirati, ponosno se ističu i prkose stjenoviti krečnjački grebeni, koji u svojim utrobama i šupljinama čuvaju i skrivaju prolaze, hodnike, dvorane, te unikatne pećinske ukrase, koji nas uvijek iznova podsjećaju da je priroda ta koja vlasnik najljepših umjetničkih djela. Od njih osam, najprivlaćnija i najposjećenija je Srednja bijambarska pećina. Poznata kao i Glavna pećina, sa svojim stazama i prolazima proteže se na oko 500 m dužine, sa konstantnom temperaturom u unutrašnjosti od 5 °C, dok se na ulazu u sami pećinski otvor, gdje se prepliču hladne i tople zračne struje bilježi temperatura od 7 °C.

Šetnjom kroz pećinu mogu se zapaziti četiri dvorane ili sale, koje su međusobno povezane i osvijetljene, a kroz prostor se proteže jedna glavna staza, koja predstavlja vodilju kojom ćete upoznati sasvim drugačiji ambijent, koji se skriva u zemljinoj šupljini. Najatraktivnija je Muzička ili Koncertna dvorana, koja je specifična po svojoj akustičnosti, prostranosti i kanalima. I ono po čemu je pećina unikatna i što je izdvaja od ostalih prirodnih dragulja je pećinski nakit. Dragulj koji će vam sigurno najviše ukrasti pažnje i izazvati stepen divljenja. Stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, bigrene kade, kojima obiluje ova pećina, svjedoče o dugovječnosti i vrijednosti ovog lokaliteta, uzimajući u obzir da je stalaktitu za rast od samo jednog centimetra potreban vremenski okvir od 100 do 150 godina.

Fascinantna činjenica, koja nam treba biti i opomena da sve ono što stvori priroda čuvamo i štititmo. Stalni i najbrojniji stanovnici ovog speološkog fenomena su kolonije šišmiša. Nekoliko desetina metara iznad Glavne bijambarske pećine nalazi se Gornja bijambarska pećina, koja je najstarija na ovom području, posebno značajna po arheološkim nalazištima. Smatra se domom prahistorijskog čovjeka, zbog geomorfološkog sklopa same šupljine, kao i na osnovu pronađenih artefakata kamenog oruđa i ostalih tragova ljudskog prisustva. Osim što ćete bar na trenutak osjetiti život pećinskog čovjeka, s ulaza Gornje bijambarske pećine pruža se predivna panorama na bujne i guste četinarske šume, čiji visoki vrhovi kao da dodiruju nepregledno nebesko plavetnilo.

Florni i faunistički svijet izuzetno je raznolik, te se na prostranim livadama, poljima i u šumama mogu vidjeti u različitim periodima godine mnoge aromatične, ljekovite, jestive i cvjetne vrste,  što za ljubitelje prirode i šetnje predstavlja pravi užitak. Mnogobrojne pješačke staze, šumski i prirodni mobilijar, hladnjaci, odmarališta, dječija i sportska igrališta, gastro ponuda, upotpunjuju ovaj prirodni ambijent. Potoci Brodić i Bjelila čine hidrografske tokove, koji presjecaju prostrane zaravni, te poniru u Donjoj, odnosno Dimšinoj pećini. Svi oni zajedno čine Bijambare idealnim mjestom za odmor i rekreaciju, izlete, ekskurzije, planinarenje, biciklizam, aktivni odmor ili jednostavno uživanje u tišini i zovu prirode.

Posebna atrakcija je turistički voz, kratko putovanje od ulaza do središta pejzaža, kojeg djeca ne propuštaju. Bijambare posjeduju i historijsku dimenziju, srednjovjekovnu nekropolu stećaka, koja je premještena s područja Donjih Čevljanovića. Nekropola broji 39 stećaka, različitih formi i oblika, od kojih su neki izuzetno očuvani i bogati ornametima i ukrasima. Poseban užitak za ljubitelje historije i srednjovjekovnog perioda. Tragovi prijašnjih tekovina u idiličnom ambijentu srasli s prirodom.

Poziv i našim Visočanima da osim prirodnih visočkih ljepota i izletišta, posebno u ljetnom periodu, osvježenje i odmor potraže upravo na ovom mjestu, jednom unikatnom bosanskohercegovačkom prirodnom biseru.

Amela Jusufović / Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE