NaslovnicaBiHAhmići 22 god...

Ahmići 22 godine nakon zločina

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ubijeno je više od stotinu bošnjačkih civila. Na zvaničnoj stranici Udruženja „16. april“ navedeno je 116 imena žrtava masakra u Ahmićima. Od tog broja oko 33 su bili žene i djeca.

Ljudi u Ahmićima danas uglavnom nisu zainteresovani da pričaju o zločinima koje su preživjeli. Kažu da im je dosta svega. Kada pričaju o tome, bude im teško. Tužni su i bezvoljni. Daleko od toga da žele zaboraviti ono što im se desilo, ali svako vraćanje filma ponovo ih ubija. Možda će, kažu, neke mlađe generacije iz Ahmića o svemu moći pričati i razmišljati trezvenije glave.

– To se desilo ujutru rano. Došli su Hrvati i počeli ubijati. Babu su ubili odmah ispred garaže. Ubili su i naše komšije. Njih su ubili na pragu. Nas su puštili da bježimo. Pobjegli smo gore u selo. Tu smo dočekali mrak a onda smo pješke otišli u Zenicu. Ja sam imala pet godina. Poginuo je i moj amidža, njegova žena i njihovo dvoje djece. HVO ih je ubio na spavanju. Jedan njihov sin imao je sedam godina, a drugi tri mjeseca – objašnjava Amina Ahmić fotoreporteru agencije Patria.

Njen komšija Junuz bio je odrastao čovjek kada se u Ahmićima desio zločin. Govori o tome kako su mrtva tijela ležala po cijelo  selu. HVO mu je ubio sina.

– Ne volim da pričam o ratu i o onome što se desilo. Sa svih strana smo bili opkoljeni – kaže Junuz.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine, piše Patria.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.