NaslovnicaZDKPolitikaAdvokat Senai...

Advokat Senaida Begića: Jednom nogom je u zatvoru, čekamo odgovor Ustavnog suda po apelaciji

Kantonalni sud u Zenici je u aprilu 2021. godine izrekao drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, tadašnjeg poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, kojom je Begić osuđen na dvije i po godine zatvora.

Kako je tada navedeno u presudi, u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 2012. do 2016. godine nezakonito je zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku s funkcije direktora nije razdužio.

Senaid Begić je tada govorio da je riječ o montiranom procesu, a danas su se pojavili novi detalji vezano za ovaj slučaj. Naime, SDP BiH je danas objavio na svom sajtu da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv tadašnjeg inspektora FUP-a, kojeg oni smatraju odgovornim za navodno montiranje procesa.

“Povreda prava na pravično suđenje”

– Izvještaj protiv Begića koji je službeno vodio i potpisao inspektor Kovač je doveo sudskih procesa u kojima je Begić kasnije pravomoćno osuđen – navode iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a BiH navode da je jedna od predstavki iz 2017. godine se odnosila na navode lica datih prilikom saslušanja svjedoka Senaida Begića, da je Edin Kovač u bliskim odnosima sa osobom koja je protiv Begića podnijela krivičnu prijavu, odnosno sa Hamzić Dževadom.

– Također, iz istog akta FUP-a, informiše se da je tokom 2019. godine zaprimljena predstavka protiv drugog policijskog službenika FUP-a, u kojoj se indirektno navodilo da je prelazak Edina Kovača u JP Elektroprivredu BiH protuusluga za nezakonita postupanja istog dok je bio istražitelj u predmetima u kojima su se dokazivala krivična djela uposlenika navedene firme. Upravo proces protiv Begića koji je službeno vodio Kovač dovodi se u vezu sa njegovim ekspresnim zapošljavanjem u Elektrodistribuciju Zenica 6. novembra 2017.godine, odnosno samo nekoliko dana nakon što je potpisao službeni izvještaj protiv Senaida Begića i isti poslao Tužilaštvu ZDK – piše SDP BiH.

Tim povodom smo kontaktirali Almina Dautbegovića, advokata Senaida Begića, koji je pojasnio za portal “Avaza” šta ove nove okolnosti znače.

– Teško je dati sigurnu prognozu. Presuda je pravomoćna i u skoro vrijeme se treba javiti na izdržavanje kazne zatvora. Podnio sam apelaciji Ustavnom sudu i tražio sam da sud prepozna povredu prava na pravično suđenje, proizvoljnost u presuđivanju i sve ono što garantuje Evropska konvecija o zaštiti ljudskih prava i Ustav BiH. Očekujemo da će uskoro sud rješavati tu apelaciju, ali bez obzira na sav optimizam i vjeru da će Ustavni sud prepoznati očite povrede postupka, ne može biti sigurni –  kaže Dautbegović za portal “Avaza”.

“Moćnici koriste pravosuđe za svakodnevnu politiku”

Za novonastale okolnosti kaže:

– Novonastale okolnosti oko vođenja istrage protiv krim inspektora, koji je frizirao dokaze i napravio tako temelje optužnice, naravno da bi trebale da se odraze na predmet. Ako ništa drugo, da bar dođe do ponovljenog postupka. Trenutno mi samo pravimo planove i čekamo stav Ustavnog suda po apelaciji. Ako bi stav bio pozitivan u novom postupku bi to promijenilo sliku svega i vjerujem da bi to dovelo do drugačijem stava suda i u konačnici do oslobađajuće presude. Ova presuda je nakaradna, osuda je za nešto što je smiješno i svi su znali da je to politički montiran proces. Senaid Begić je pred zatvorom, praktički jednom nogom u zatvoru .

Na pitanje da li je pravno moguće odgađanje izdržavanja kazne dok Tužilaštvo BiH ne postupi u predmetu protiv tadašnjeg inspektora FUP-a Dautbegović je rekao:

– Ne znamo dnevni red sljedeće sjednice Ustavnog suda, ali moguće je da ćemo tražiti privremenu mjeru da se primjena ove kazne odgodi do konačnog stava po ovoj krivičnoj prijavi. Teško je reći sigurno šta će se desiti, ali treba naglasiti da su građani zgroženi montiranim krivičnim procesima. To je utisak vremena u kojem živimo da se moćnici na vlasti koriste pravosuđem za svakodnevnu politiku i rješavaju se njima nepodobnih ljudi. Sud je pristao da u tome sudjeluje i donese presudu koju mi osporavamo i za koju kažemo da je nepravedna.

Avaz / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.