BiHPolitikaZajednički kandidati u općinama: Fronta i SDP opet pokušavaju ujediniti ljevicu pred...

Zajednički kandidati u općinama: Fronta i SDP opet pokušavaju ujediniti ljevicu pred izbore

Predsjedništvo Demokratske fronte je odobrilo pregovaračkom timu stranke da počne konsultacije i razgovore sa strankama i političkim opcijama o mogućoj saradnji i modalitetima te saradnje na predstojećim lokalnim izborima.

Riječ je o mogućem dogovoru za izbor načelnika ili gradonačelnika u pojedinim sredinama.

Prvi razgovori

Poziv na prve razgovore upućen je SDP-u BiH, saopćio je DF napominjući da će za općinska vijeća imati svoje liste u svim sredinama u kojima djeluje.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, govoreći za Faktor ističe kako je do sada održano niz neformalnih sastanaka DF-a i SDP-a. Sastanak delegacija ove dvije stranke trebao bi se održati već iduće sedmice.

-Suština toga je da će stranke imati samostalne kandidate za gradska i općinska vijeća. Dok će se razgovarati o eventualnoj saradnji u određenim sredinama, gdje za to postoje preduvjeti u smislu zajedničke podrške načelničkim kandidatima bez obzira da li su oni iz jedne ili druge stranke ili se radi o nestranačkim kandidatima – objasnio je Magazinović.

Samo još nije jasno hoće li svi kandidati za načelnike i gradonačelnike biti zajednički ili će biti izuzetaka.

-Nije važna stvar da li će biti ili neće svi kandidati zajednički. O tome će se, između ostaloga, opredijeljivati lokalne organizacije. Ono što je suštinski bitno jeste da se ostvaruje saradnja lijevo orijentisanih političkih stranaka – rekao je Magazinović.

Po svemu sudeći u ujedinjenje bh. ljevice svi su dobrodošli.

Svi dobrodošli

-Što se nas u SDP-u tiče mi smo otvoreni za saradnju sa svima onim koji su lijevo od centra, sa ljudima koji pokazuju da je njihova opcija građanska. Vjerujem da će u različitim sredinama biti mnogo šira podrška kandidatima, nego što su to samo dvije stranke – istakao je Magazinović.

Predsjedništvo DF-a je razmatralo procjene kantonalnih stranačkih odbora u okviru realizacije Izborne strategije za predstojeće lokalne izbore. Napravljena je trenutna slika stanja, određeni su zadaci svim općinskim i kantonalnim oblicima djelovanja u pripremi za oktobarske izbore te napravljena prva procjena izbornih očekivanja, naveli su iz ove stranke.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE