Riječ je o dijelu tijesta pripremljenom u vodi ili mlijeku na više od 65 stepeni Celzijusa. Korištenjem ove smjese ćete poboljšati teksturu hljeba i produžiti njegovo trajanje.
Potrebne namirnice
- Tri šoljice brašna
- 1/4 šoljice vode
- Jedna šoljica mlijeka
- 80 grama šećera
- Vrećica kvasca
- Jedno jaje
- Četiri kašike maslaca
Priprema
U posudi pomiješajte brašno, vodu i mlijeko. Zatim zagrijte na laganoj vatri i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Pazite da ne prokuha. Nakon što se smjesa zgusne, sklonite je s vatre i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.
S ovom smjesom pomiješajte sve sastojke osim maslaca, najbolje mikserom. Smjesu zatim prebacite na ravnu površinu i mijesite. Postepeno dodajite maslac. Stavite tijesto u zdjelu i sačekajte da naraste.
Ponovo ga zamijesite, razvaljajte i oblikujte. Podmažite pleh i ponovo ostavite hljeb da se diže na otprilike pola sata. Premažite ga mlijekom i pecite na 175 stepeni Celzijusa, također otprilike pola sata. Nakon što porumeni, sačekajte sat vremena prije nego što ga izvadite iz pleha.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.