ZanimljivostiSačuvajte orašaste plodove svježim i ukusnim: Praktični savjeti za pravilno skladištenje

Sačuvajte orašaste plodove svježim i ukusnim: Praktični savjeti za pravilno skladištenje

Orašasti plodovi, poput lješnjaka, badema i oraha, ne samo da su ukusni, već su i izuzetno hranjivi. Mogu se jesti sirovi, pečeni ili kao sastojak u raznim slasticama. Međutim, da bi zadržali svoju svježinu i ukus, važno je znati kako ih pravilno skladištiti.

Prvo pravilo prilikom kupovine orašastih plodova je da ih nabavljate u zatvorenim teglama ili vrećicama. Izbjegavajte kupovinu gdje su orašasti plodovi izloženi u većim količinama na policama, jer ne možete znati koliko su dugo ti orašasti plodovi na vazduhu i svjetlosti, što može uticati na njihov kvalitet.

Odmah nakon kupovine, prebacite orahe u hermetički zatvorenu posudu. Smanjenje izloženosti zraku ključno je za očuvanje svježine. Najbolji izbor su staklene tegle koje se mogu vakumski zatvoriti. Ako to nije moguće, stavite orahe u plastičnu vrećicu koja se može ponovo zatvoriti, ispustite sav zrak i pohranite je u staklenu posudu.

Za dodatnu zaštitu, orašaste plodove možete spremiti u zamrzivač. Održavanje niskih temperatura drastično usporava proces oksidacije.

U pravilnim uslovima, većina orašastih plodova može ostati svježa i do godinu dana. Preporučuje se korištenje staklenih posuda za zamrzavanje kako bi se izbjeglo upijanje mirisa iz drugih namirnica.

Cijeli orašasti plodovi duže zadržavaju svježinu od sjeckanih. Kada se orašasti plodovi sjeckaju, povećava se površina koja dolazi u kontakt s vazduhom, što ubrzava oksidaciju. Ako je moguće, birajte cijele orahe.

Za dodatni rok trajanja, razmislite o pripremi slatkih orašastih plodova. Dodavanje tankog sloja prirodnog zaslađivača, poput meda ili javorovog sirupa, može stvoriti barijeru između masti i kisika, čime se produžava svježina.

Prateći ove savjete, možete osigurati da vaši orašasti plodovi ostanu svježi i ukusni duže vremena.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE