ZanimljivostiNova istraživanja pokazala: Kristofor Kolumbo je bio španski Jevrej

Nova istraživanja pokazala: Kristofor Kolumbo je bio španski Jevrej

Tim španskih istraživača objavio je rezultate DNK analize uzoraka pronađenih na mjestu gdje je, prema mišljenju stručnjaka, pokopan Kristofor Kolumbo.

Među naučnicima je dugo trajala debata o tome kojeg je tačno porijekla Kolumbo, koji je u 15. stoljeću predvodio ekspediciju koja je otkrila put iz Evrope za Ameriku.

Iako se govorilo da je Kolumbo rođen u sjeverozapadnoj Italiji, odnosno gradu Genoa, rezultati ovog istraživanja pokazuju da je Kolumbo bio španski Jevrej.

Istraživači predvođeni forenzičarom Miguelom Lorenteom testirali su male uzorke ostataka sahranjenih u katedrali u Sevilli, koji su dugo vremena označeni kao posljednje počivalište Kolumba, iako su postojale i druge tvrdnje. Tim je uporedio te uzorke sa onima poznatih rođaka i potomaka.

Istraživanje o nacionalnosti bilo je komplikovano zbog brojnih faktora, uključujući veliku količinu podataka, ali je Lorente dodao da je “ishod gotovo apsolutno pouzdan.”

Kolumbo je umro u 55. godini u sjeverozapadnom španskom gradu Valladolidu 1506. godine, ali je izrazio želju da bude sahranjen na ostrvu Hispaniola, kojeg danas dijele Dominikanska Republika i Haiti.

Njegovi ostaci su tamo preneseni 1542. godine, zatim su prebačeni na Kubu 1795. godine, a dugo se smatralo da su u Španiju stigli 1898. godine.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE