PreporukaItaliji vraćeno pismo Kristofora Kolumba za koje se decenijama nije znalo gdje...

Italiji vraćeno pismo Kristofora Kolumba za koje se decenijama nije znalo gdje se nalazi

Sjedinjene Američke Države su Italiji vratile pismo moreplovca Kristofora Kolumba, jučer su saopćili iz Američke imigracijske i carinske uprave (ICE).

Pismo je napisano na latinskom jeziku i jedno je od 30 sačuvanih pisama ovog moreplovca, a kojima je španskom kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli 1493. najavio svoje pohode na američki kontinent. Ovi monarsi su finansirali njegovo putovanje.

Vjeruje se da je pismo 80-ih godina ukradeno iz venecijanske Nacionalne biblioteke Marciana. Pronađeno je u SAD-u u posjedu privatnog kolekcionara.

Predstavljajući 2020. pronalazak pisma, ICE i ured američkog tužitelja u saveznoj državi Delaware istakli su da je nesumnjivo da je kolekcionar 2003. kupio pismo od trgovca rijetkim knjigama. Nisu objavili detalje o tome kako je pismo ukradeno i kako se našlo u posjedu trgovca.

Kopije pisama su izuzetno rijetke te ih kolekcionari i historičari vrlo cijene. Pismo koje je vraćeno u Italiji je poznato kao Plannck I. Nazvano je po istaknutom štamparu Stephanu Planncku koji je prije 500 godina objavio dva izdanja pisma. Kada je pismo pronađeno 2020., u uredu američkog tužitelja je rečeno da je njegova vrijednost procijenjena na 1,3 miliona dolara.

“Ovo je četvrto originalno izdanje ovog pisma ukradeno u posljednjih nekoliko decenija i ne možemo biti sretniji od toga što ga vraćamo”, izjavio je zamjenik direktora ICE-a Patrick J. Lechleitner.

Među ostalim ukradenim kopijama su one koje su američke vlasti vratile Vatikanu i Biblioteci Katalonije. Amerikanci su prije sedam godina vratile kopiju osam stranica pisma koje su uzete iz biblioteke u Firenci, a koje su bile donirane Biblioteci Kongresa SAD-a.

Povratak pisma je dio širih napora SAD-a da vrati ukradene predmete. Iz ICE-a su saopćili da su od 2007. vratili više od 20.000 predmeta u 40 država i institucija. Među njima su umjetnine koje su ukrali nacisti, egipatski sarkofazi, francuske slike, italijanske skulpture, fosili mongolskih i kineskih dinosaurusa, pa čak i ljudski ostaci, prenosi CNN.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE