Lokalne Teme(FOTO) Krajem novembra otvaranje novih paviljona u parku "Ravne 2"

(FOTO) Krajem novembra otvaranje novih paviljona u parku “Ravne 2”

Park ‘Ravne 2’ u Visokom postao je spoj umjetnosti i istinite istorije. U posljednje dvije godine zaslužio je i naziv najveće otvorene galerije umjetnina. Posebna poslastica se priprema za mjesec novembar 2024. godine. Naime, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ naručila je tri monumentalne statue istaknutih istorijskihg ličnosti s naših prostora. Za njih su već pripremljeni natkriveni paviljoni s pratećim billboardima.

Dva dana prije Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 23. novembra 2024, predviđeno je otvaranje paviljona posvećenog Kulinu banu koji je vladao Bosnom u drugoj polovini XII i početkom XIII vijeka. Istog dana bit će otvoren i paviljon posvećen državniku i vojskovođi Batonu Desitijatskom koji je vodio rat sa okupatorima iz antičkog Rima.

Posljednjeg dana novembra, 30.11.2024. bit će otkrivena i statua Aleksandru Makedonskom, vladaru Makedonije koji je osvojio grčke gradove-polise i nastavio s osvajanjima prema istoku, sve do Indije i Avganistana. Svadbom hiljadu svojih makedonskih oficira s hiljadu Perzijanki htio je da stvori novu naciju i novu državu u kojoj više neće biti ratova. Djetinjstvo je proveo na sjeveru s Tribalima (Srbija) i Ilirima (zajednicama na teritorijama današnje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije i sjeverne Italije) s kojima je dijelio isti jezik i tradiciju.

Autori monumentalnih statua su vrhunski umjetnici s Odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu: šef Odsjeka profesor Darko Šobot, dr. Adis Fejzić i prodekan Daniel Premec.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE