ZanimljivostiŠuškava mak pita idealna je za hladnije dane koji nam dolaze: Napravite...

Šuškava mak pita idealna je za hladnije dane koji nam dolaze: Napravite je prvom prilikom

Ako volite deserte i peciva s makom, ova šuškava mak pita je idealna opcija za hladne dane koje najavljuju dolazak jeseni. Riječ je o starinskom receptu, koji se sastoji od prhkog mekanog tijesta, sloja maka i snijegom od bjelanaca.
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović, koja ističe da je ovaj desert dekorativan i ukusan, ali i sasvim jednostavan za pripremu.Sastojci za tijesto su:

  • 125 grama maslaca ili margarina
  • 50 grama šećera u prahu
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • jedno žumance
  • 100 grama kisele pavlake
  • 250 grama mekog brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo

Za nadjev od maka je potrebno:

  • 300 grama mljevenog maka
  • 140 grama šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • rendana korica jednog limuna
  • 200 mililitara mlijeka
  • četiri žumanca

Za snijeg od bjelanaca potrebno je:

  • pet bjelanaca
  • 150 grama šećera

Priprema:

Za tijesto umutite maslac ili margarin sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa dodajte malo soli. Potrebno je da smjesa postane kremasta. Dodajte žumance i kiselu pavlaku i ponovo umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i mutite dok ne dobijete glatku i gustu smjesu.

Uzmite tepsiju dimenzija 32×22 centimetara, obložite je papirom za pečenje i kašikom ravnomjerno rasporedite smjesu. Smjesu potom izbockajte viljuškom i stavite da se peče 15 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

U jednoj šerpici pomiješajte mak, šećer i vanilin šećer. Potom dodajte koricu limuna i mlijeko pa ponovo pomiješajte. Smjesu kuhajte na laganoj vatri nekih pet minuta uz stalno miješanje. Nakon toga, sklonite sa vatre, dodajte žumaca, izmiješajte i vratite na ringlu i miješajte još nekoliko minuta. Kada je nadjev gotov, ostavite ga sa strane.

Nadjev rasporedite preko tijesta i ostavite sa strane. Umutite snijeg od bjelanaca uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi. Kada je gotov, rasporedite ga po nadjevu od maka i ako želite napravite “čupavi” izgled kao sa fotografije. Temperaturu rerne smanjite na 160 stepeni i vratite kolač da se suši još nekih 15 minuta dok snijeg ne porumeni.

Food blogerica Natalija Milodanović ističe da isključite rernu i poželji ostavite kolač unutra dok se rerna ne ohladi. Na taj način će se snijeg od bjelanaca dodatno isušiti i bit će hrskaviji. Ipak, ako želite mekši snijeg, odmah izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kolač ohladite u frižideru i režite na kocke.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE