SvijetBliski istokIzraelska vojska presrela raketu koja je iz Jemena letjela ka Izraelu

Izraelska vojska presrela raketu koja je iz Jemena letjela ka Izraelu

Izraelska vojska je danas saopštila da je presrela raketu koja je letjela iz Jemena, dan poslije izraelskog napada na tu zemlju u kojem je poginulo troje i ranjeno više od 80 ljudi, prenosi AFP.

Raketa, kako je navedeno u vojnom saopštenju “nije ušla na izraelsku teritoriju, a sirene su se aktivirale zbog mogućnosti pada fragmenata”.

Izraelski mediji javljaju da je balistička raketa koju su ispalili proiranski Huti iz Jemena presretnuta izraelskim dugometnim odbrambenim sistemom Arrow 3.

Raketa tipa zemlja-zemlja presretnuta je van izraelskog vazdušnog prostora.

Sistem “Arrow 3” je dizajniran da presreće balističke rakete dok su još van atmosfere.

Sirene su se oglasile u najjužnijem gradu Ejlatu na Crvenom moru usred bojazni od pada šrapnela.

Ejlat je često bio meta Huta iz Jemena.

To je njihov prvi napad na Izrael poslije velikog udara na luku Hodejda u Jemenu u odgovoru na smrtonosni napad dronom na Tel Aviv u petak rano ujutru.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE