- 600 grama glatkog brašna
- 10 grama suhog kvasca
- 400 mililitara mlijeka
- 50 mililitara ulja
- dvije kašičice šećera
- jedna kašičica soli
- dvije kašike mlijeka za premazivanje slanaca
Sastojci za slani preljev:
- jedna kašika brašna
- jedna kašičica soli
- tri kašike vode
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer. Ostavite nekoliko minuta da kvasac naraste i potom dodajte ulje, brašno i sol pa rukama umijesite glatko tijesto.
Izvadite tijesto iz posude, a posudu premažite s malo ulja i vratite tijesto. Pokrijte posudu čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da se tijesto diže 45 minuta.
Kada je tijesto naraslo, premijesite ga i prebacite na podlogu premazanu uljem. Od tijesta formirajte loptice jednake veličine. Loptice pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu nekih 15 minuta. Nakon toga svaku lopticu razvucite prstima i dodatno razvaljajte oklagijom na dužinu koja odgovara dimenziji kraće strane tepsije.
Potom prstima što laganije zarolajte tijesto u slanac i prebacite ga u tepsiju. Najbolje je da za podlogu koristite papir za pečenje. Slance ponovo pokrijte čistom krpom i ostavite 20 minuta da se dižu.
Slance premažite s mlijekom i stavite u zagrijanu rernu 200 stepeni, gdje je potrebno da se peku nekih 15 minuta. Pripremite slani preljev tako što ćete u jednoj posudi pomiješati brašno, sol i vodu. Kada su slanci pečeni, ukrasite ih preljevom i vratite ih u rernu još nekoliko minuta kako bi se preljev ispekao. Na kraju, pečene slance premazati s uljem i ostaviti pokrivene s krpom 10 minuta prije posluživanja.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.