BiHFormirat će tim za istragu o objavi rezultata popisa: Tužilaštvo BiH istražuje...

Formirat će tim za istragu o objavi rezultata popisa: Tužilaštvo BiH istražuje da li je uzalud bačeno 50 miliona KM

Goran Salihović, glavni državni tužilac, dodao je još jedan začin u kašu zvanu popis stanovništva u BiH. Prema saopćenju koje je objavilo Tužilaštvo BiH Salihović je izdao nalog da se formira čitav tim tužilaca koji će istražiti da li u svim dosadašnjim aktivnostima u vezi s popisom ima elemenata krivične odgovornosti.goran-salihovic-1603

– Popis stanovništva je projekat koji je koštao oko 50 miliona KM, te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta, koja pripadaju svim građanima BiH, te će zbog svega navedenog biti formiran predmet i tužilački tim, koji će istražiti postoje li elementi krivičnog djela, koji ugrožavaju ovaj proces – navodi se u ovom saopćenju.

Neobaviješteni

Koordinator u ime Vijeća ministara u Centralnom popisnom birou Adil Osmanović nam je kazao da nije upoznat sa aktivnostima Tužilaštva BiH, ali da pozdravlja Salihovićevu odluku.

– Vrijeme je da se neko konačno pozabavi ljudima koji su postavljeni na određene pozicije, a nisu spremni da provode zakone – istakao je Osmanović.

Za razliku od njega, zastupnica SDS-a u državnom Parlamentu Aleksandra Pandurević smatra da Tužilaštvo za sada nema osnova da se bavi ovim pitanjem.

– Još uvijek nije istekao zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa, odnosno nikakav zakon još uvijek nije prekršen. Zbog toga se čudim da je tužilac Salihović donio odluku o vršenju provjera. Do 1. jula traje zakonski rok za objavu rezultata. Tužilaštvo može pokrenuti istragu tek 2. jula, ako rezultati do tada ne budu objavljeni. Nadam se samo da se ne radi o instrumentalizaciji Tužilaštva kako bi se došlo do rezultata koji nisu u skladu sa Zakonom o popisu – kazala je Pandurević.

Zapravo, niko od zvaničnika, koje smo jučer kontaktirali, nisu uopće imali informacija da je Tužilaštvo pokrenulo bilo kakve aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva.

Bez dodatnih informacija

– Nemam nikakav komentar, osim što mogu reći da sve institucije treba da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje – rekao nam je zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović.

Od državnog Tužilaštva smo pokušali dobiti više informacija o ovom predmetu, tražeći i pojašnjenje na osnovu kojeg zakona, odnosno kojih zakonskih odredbi je pokrenuta istraga. Očekivali smo da Tužilaštvo pojasni u vezi sa kojim krivičnim djelom su pokrenute najavljene provjere, za koje će biti angažovan cijeli tim istražitelja.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić, u ime svog šefa Salihovića, na sva dodatna pitanja je proslijedio samo isto ono saopćenje u kojem se najavljuje istraga.

Popis je pitanje struke

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrde da nemaju informacija o aktivnostima Tužilaštva BiH u vezi sa popisom stanovništva.

– Ne smije se dozvoliti da politika nadvlada struku, jer je popis, prije svega, pitanje struke, pitanje brojki, pitanje metodologije. Mislim da svi moraju biti svjesni činjenice da je to dokument izuzetno važan za dalji ekonomski i društveni razvoj, odnosno planiranje makroekonomije u čitavoj BiH, kao i u trenutku kada dobijemo upitnik na daljem putu ka evropskim integracijama – kazao je Zvizdić.

Cvijanović se u svom obraćanju osvrnula i na najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će u ovom entitetu objaviti rezultate popisa za ovaj entitet, ako se ne postigne dogovor na državnom nivou.

– Interes RS-a je da imamo validan popis da bi znali kako da planiramo određene stvari. Međutim, ako smo uložili tolika sredstva, ako smo sve obavili prije sada već mnogo vremena i ako cure neki rokovi, zašto se ne bismo dogovorili. Ja vjerujem da će se i tu doći do rješenja – dodala je Cvijanović.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE