BiHRegijaEU zatvara balkansku izbjegličku rutu

EU zatvara balkansku izbjegličku rutu

Na samitu Evropske unije u ponedjeljak za najviši prioritet Unije treba da bude proglašena odluka o trenutnom zatvaranju ilegalnog toka izbjeglica balkanskom rutom ka Njemačkoj, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imao austrijski list „Standard”, prenosi novinska agencija Patria.

Kako je objavljeno na web stranici lista, Atina bi morala odmah da obezbjedi 50.000 mesta za potencijalne azilante, a zauzvrat Grčka će dobiti „svu” pomoć EU. Takođe, migranti koji nemaju nikakve izglede da dobiju azil, bit će odmah deportovani u Tursku.

Prema pisanju lista, samit Evropske unije u ponedjeljak sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a zatim i sastanak šefova vlada i država dvadesetosmorice bez turskog premijera, mogao bi da donese dramatičan zaokret u dosadašnjoj politici postupanja EU u izbjegličkoj krizi.

To, kako navodi Standard, prozlazi iz za sada još tajnog nacrta dokumenta, u koji je list imao uvid, a koji je još uvek predmet usaglašavanja vlada članica EU. U tom dokumentu, kako navodi list, bukvalno piše:

„Neregularni dotok migranata duž balkanske rute se završava. Ta ruta je od sada zatvorena”.

Diplomatski krugovi u Briselu tvrde da, uprkos finom usaglašavanju, u osnovi odluke ništa neće biti mijenjano, piše austrijski list. Jedna od ključnih stvari u dokumentu je da će Turska ubuduće konstruktivno sarađivati u kontroli vanjskih granica EU, i da će prihvatiti da u nju budu vraćeni migranti koji nemaju pravo na azil.

Planiran je i posebni sporazum o repatrijaciji sa Turskom, koji bi trebalo da stupi na snagu od 1. juna. Zauzvrat, bit će ubrzan i akcioni plan Turske sa EU, a Unija će se obavezati i da započne sa direktnom relokacijom srijskih izbjeglica iz Turske u zemlje članice.

Što se tiče mjera na teritoriji same EU, i rješavanja pitanja kolona izbjeglica koje će biti blokirane zatvaranjem balkanske rute, Unija se obavezuje da će pružiti Grčkoj svu raspoloživu pomoć, uključujući i značajnu finansijsku, kao i da će uputiti službenike zajedničke granične agencije EU, Fronteksa, na granice Grčke sa Makedonijom i Albanijom.

Predviđena je i aktivnija uloga evropske policijske organizacije Europol u borbi protiv krijumčara ljudi, piše Standard. Lideri EU se nadaju da će uskoro proraditi i program relokacije izbjeglica u zemlje članice, a u dokumentu se navodi i mogućnost da zemlje dobrovoljno prihvate i više izbjeglica nego što im je planom relokacije dodjeljeno, uglavnom kako bi se ublažio teret Grčke.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE