SportOlimpijski tim izbjeglica sa 36 sportaša sudjeluje na Igrama u Parizu

Olimpijski tim izbjeglica sa 36 sportaša sudjeluje na Igrama u Parizu

Tim izbjeglica na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu učestvovat će s 36 sportista iz 11 zemalja u 12 sportova. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach rekao je da su sportisti izabrani među više od 70 stipendista.

Umjesto da se takmiče pod olimpijskom zastavom, izbjeglice će imati svoj grb u čijem centru će biti srce, okruženo strelicama koje simbolizuju kako izgubljene izbjeglice mogu da pronađu put kući. Tim će biti poznat pod akronimom EOR (Équipe Olympique des Réfugiés).

“To što imamo sopstveni grb stvara osjećaj pripadnosti i osnažuje nas da se zalažemo za populaciju od više od 100 miliona ljudi koji dijele isto iskustvo. Jedva čekam ponosno da ga nosim”, rekla je Masoma Ali Zada iz Afganistana, šefica te delegacije, koja se na prethodnim Igrama u Tokiju takmičila u biciklizmu.

Olimpijski tim izbjeglica čini 23 muškarca i 13 žena koji će se takmičiti u atletici, badmintonu, boksu, breakdanceu, kanuu, biciklizmu, džudou, streljaštvu, plivanju, taekwondou, dizanju tegova i rvanju, na Igrama koje počinju 24. jula u Parizu.

“Moj olimpijski san se ostvaruje”, rekao je iranski taekwondoista Kasra Mehdipurnedžad koji živi u Njemačkoj.

Olimpijski tim izbjeglica osnovao je MOK 2016. godine za takmičenje u Rio de Janeiru, kako bi dozvolio sportistima da učestvuju čak i ako su bili prinuđeni da napuste domovinu.

U Riju je bilo 10 sportista, a u Tokiju 29 u timu izbjeglica.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE