Ovo tijesto za pizzu je nešto što morate probati. Jedini sastojci koji su vam potrebni su ovseno brašno i slatki krompir. Ovo tijesto je toliko zdravo da ga zapravo možete jesti svakog dana u sedmici.
Procedura za pripremu je tako jednostavna da zahtijeva samo nekoliko koraka.
Za početak skuhajte slatki krompir, izbodite nekoliko rupa u kori viljuškom i stavite ga na tanjir. Ispecite u mikrotalasnoj jedan po jedan, svaki po pet minuta. Znat ćete da je gotov kada budete mogli da ga izbodete do kraja viljuškom.
Ako ne želite da koristite mikrotalasnu, možete koristiti i rernu. Umotajte krompir u foliju i pecite 30 do 40 minuta na 270 stepeni.
Pustite da se krompir malo ohladi, a zatim ogulite kožu i izmjerite dve šolje pire krompira. Dodajte ovo u činiju zajedno sa ovsenim brašnom i začinima po želji. Dobro promiješajte dok se ne formira loptasti oblik.
Podijelite tijesto na dvije loptice pa stavite na pleh. Pokvasite ruke i oblikujte kuglice u kore za pizzu, debljine oko pola cm. Vlaženje ruke će olakšati rukovanje njima. Pecite tijesto 15 minuta na 270 stepeni pa izvadite iz rerne, dodajte prelive i pecite još 15 minuta.
Spremljenu pizzu možete držati u frižideru do tri dana.
Za ovaj recept možete koristiti bilo koje brašno, i u zavisnosti od toga koju vrstu koristite, dodajte malo više ili manje brašna.
Ako ste ljubitelj klasičnih pizza koristite miješavinu italijanskih začina a ako želite slatkast ukus dodajte malo cimeta.Također, možete korisiti bilo koju vrstu krompira.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.