BiHVraćanje "tradicionalne trgovine" je nastavak otimanja od BiH

Vraćanje “tradicionalne trgovine” je nastavak otimanja od BiH

Kao jedan od uslova predaje aplikacije Bosne i Hercegovine za pridruživanje Evropskoj uniji je navodni nastavak poštovanja dijela iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Hrvatskom, piše novinska agencija Patria.

Vanjskotrgovinska komora BiH je već izračunala da će “tradicionalna trgovina BiH sa Hrvatskom”, samo po osnovu carine i PDV-a koštati BiH oko 45 miliona KM godišnje. Postoji niz dodatnih problema koji će se vratiti sa ovom nametnutom tradicionalnom trgovinom.

Najgore je što upravo ovih dana sa guranjem priče o “tradicionalnoj trgovini” dolazi i verbalna podrška Hrvatske na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. To je stara priča kada aplauzi komšija i susjeda nama odjekuju kao šamari. U Bosni i Hercegovini smatraju da je to još jedna nametnuta pljačka ove države.

Uvoz bez carina i poreza

Tradicionalna trgovina podrazumijeva uvoz preko 200 proizvoda iz Hrvatske u BiH bez carina. To je negdje oko 1.500 tona proizvoda koji će bez problema ušetati u Bosnu i Hercgovinu iz Republike Hrvatske.

Jedna od posljedica će biti gušenje domaće proizvodnje usljed povećanog uvoza bez carina i poreza, a tu su još smanjenje zaposlenosti i povećanje vanjskotrgovinskog deficita.

Bit će povelika šteta koju će podnijeti naši povrtari i voćari zbog enormnog uvoza. Direktna šteta od uvoza bez carine, te sve dodatne štete dostići će blizu 200 miliona KM.

Čudni aršini za BiH u Evropskoj uniji

U “Analizi efekata vraćanja BiH na „tradicionalni način trgovine“”, koji je uradila Vanjskotrgovinska komora BiH, navodi se da je iz Hrvatske evidentan pad uvoza u 2014. godini u odnosu na 2012. godinu. Međutim, u istom tom periodu su primjetno veća potraživanja države usljed obračuna carine. Koliko sutra, taj trend će okrenuti u suprotnom pravcu.

Ulaskom Hrvatske u EU trebao je prestati važiti povlašteni carinski tretman između BiH i Hrvatske. Oživljavanjem protokola uz privremeni sporazum o SPP-ovom principu “tradicionalne trgovine”, koji su BiH i Hrvatska imale prije ulaska susjeda u EU, baca BiH u veliku štetu.

Dakle, navodna “tradicionalna trgovina” je prihvaćena kao uslov za aplikaciju, na zahtjev Hrvatske. Definitivno je jasno da naši susjedi ne prihvataju BiH ravnopravno, već suprotno od toga, žele na svaki mogući način prigrabiti još vrijednosti od ove države. Strašno je što se prihvataju zloupotrebe na bosanskom putu prema Evropskoj uniji. BiH želi u EU iskreno i pod svaku cijenu. A to, nažalost,  nekima služi za nastavak ucjena.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE