BiHPolitikaMevludin Mekić nelegalno na čelu UO UNSA: Zašto Vlada KS i premijer...

Mevludin Mekić nelegalno na čelu UO UNSA: Zašto Vlada KS i premijer Konaković ne pokreću smjenu?

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu Mevludin Mekić imenovan je na ovu poziciju 2013. godine iako su bili prekršeni uslovi Odluke o imenovanju članova UO UNSA koje imenuje Vlada KS, ali već treću godinu niko ne pokreće njegovu smjenu, pa ni Vlada KS ispred koje je i imenovan u kvoti šest članova, piše bh. novinska agencija Patria.

Mekić je izabran na ovu poziciju iako je već više od šest godina profesor na Univerzitetu Vitez u Travniku, a čime je prekršen član 6. (alineja e)  „da nije u radnom odnosu ili da nije uključen u realizaciju nastavnog procesa ili angažovan po nekom drugom osnovu na visokoškolskoj ustanovi kao ustanovi koja je registrovana u BiH, bez obzira na iznos naknade koji se isplaćuje za angažman“. Svoj angažman na drugom univerzitetu uspješno je sakrio zahvaljujući Rifatu Škrijelju koji je bio na čelu Komisije za imenovanje te je direktno lobirao za Mekića.

Inače, Mekić je u BiH došao tek 2006. godine, a sa Škrijeljom se poznaje od ranije s obzirom da su obojica rođena u Crnoj Gori. Javna je tajna da UO UNSA upravlja upravo Škrijelj, ali i da pretenduje na poziciju rektora UNSA jer mu ističe drugi mandat dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo. Zato je upravo na posljednjoj sjednici UO UNSA 29. decembra 2015. godine problematiziran rad rektora Muharema Avdispahića te je čak zatražena i njegova smjena zbog navodnog „nezakonitog rada i neispunjavanja zaključaka“.

No, Škrijelju za poziciju rektora treba i jaka politička podrška SDA, ali se sve glasnije čuje da je nema unutar podijeljenog Kantonalnog odbora SDA.

Na istoj sjednici ostavku je podnijela Dobrila Govedarica-Nevjestić(imenovana ispred Vlade KS) jer se nije slagala sa radom UO kojim predsjedava Mekić. Upitna je i regularnost još dva člana UO UNSA koje je imenovala Vlada KS, a to su Sifet Kukuruz i Azemina Njuhović koji rade u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, a koje je i nadležno za nadzor nad zakonitošću rada Univerziteta. Njihovu odgovornost trebao bi ispitati i sadašnji resorni ministar Elvir Kazazović, kad već to nije ranije učinjeno.

Neregularnosti oko UO UNSA bile su povod i što je ugledni profesor Esad Duraković napustio UO u januaru 2014. godine ne želeći učestvovati u urušavanju ugleda i integriteta UNSA.

Izvori Patrije iz Rektorata upozoravaju da je ključ u rukama Vlade KS koja bi vrlo lako mogla riješiti situaciju sa nelegalnim UO, tako što će smijeniti Mekića ili promijeniti Odluku Vlade KS. Smjenu još uvijek nije niko zatražio, iako se po još uvijek važećoj Odluci Vlade KS Mekić sam trebao povući jer se u članu 14. navodi „u slučaju da se u toku trajanja mandata bilo kojeg člana UO pojave razlozi zbog kojih imenovani član više ne ispunjava kriterije odnosno uslove kako je propisano zakonom, ovom odlukom ili uslove koji su propisani Statutom isti je obavezan podnijeti ostavku na dužnost člana UO“.

Odluka Vlade KS koju je Mekić prekršio u dva člana

No, Mekić se očito oglušio na ovu odredbu iako je već godinama profesor na Univerzitetu Vitez u Travniku, a od polovine 2015. godine je i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Mekić već više od 6 godine predavač na Univerzitetu Vitez u Travniku

Kako saznajemo, Mekić je pokušao nekoliko puta isposlovati izmjenu Odluke, ali mu to nije pošlo za rukom. Odgovornost za višegodišnje nelegalno obavljanje funkcije predsjednika UO UNSA je i na premijeru KS Elmedinu Konakoviću (SDA).

– Ako je premijer Konaković slao Finansijsku policiju na fakultete, zašto nije krenuo od vrha pa prvo sredio stanje u UO UNSA-e. Jer riba smrdi od glave ne od repa – navodi naš izvor.

Razloge za Konakovićevu šutnju treba tražiti i u činjenici da podržava Škrijelja te ne želi ničim ugroziti planove „imaginarnog rektora“.

Za 14. januar 2016. godine zakazana je vanredna sjednica Senata na kojoj će rektor Avdispahić i članovi Senata razmatrati i ovo pitanje kao i opstrukcije koje je UO učinio na posljednjoj sjednici skinuvši pet značajnih tačaka za Sarajevski univerzitet koje se većinom odnose na saradnju sa drugim univerzitetima u svijetu i finansijskoj podršci. Rektor Avdispahić o tome je izvijestio i premijera Konakovića koji se još uvijek nije oglasio.

Dopis Avdispahiću premijeru Konakoviću


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE