Lokalne TemeAdmir Babić (SDP): Za uvođenja grijanja u Staru džamiju u Goduši, koja...

Admir Babić (SDP): Za uvođenja grijanja u Staru džamiju u Goduši, koja je nacionalni spomenik BiH, sredstva još uvijek nisu osigurana

“Poštovani sugrađani, kao što vam je poznato, na 13. po redu sjednici Gradskog vijeća Visoko, koja je održana prošle 2021. godine podnio sam inicijativu da se osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije rješavanja problema grijanja u Staroj džamiji u Goduši koja je zajedno sa haremom proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine 17. aprila 2019. godine, a s obzirom na probleme koje vjernici/stanovnici ovoga kraja imaju sa neadekvatnim grijanjem u ovoj džamiji, te je ista i odmah PRIHVAĆENA.

Nadalje, a ono što je najbitnije, već na narednoj sjednici Gradskog vijeća sam dobio odgovor da su projekt rješavanja problema grijanja na ovom nacionalnom i vjerskom objektu u Goduši kao veoma važnim prepoznali i nadležni u Gradskoj upravi Visoko, kao i stručnjaci za ovu oblast u Zavičajnom muzeju Visoko, te istu izdvojili i pohvalili kao “projekt koji bi što prije morao počet realizirati.

Ovih dana sam i kao predlagač ove Inicijative dobio odgovor na vijećničko pitanje, koje se odnosi na pristupanje realizacije ove inicijativi a koje vam prenosim u cjelosti:

‘Služba za infrastrukturu, ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove na upućeno vijećničko pitanje daje sljedeći odgovor: Medžlis Islamske zajednice Visoko kao vlasnik Nacionalnog spomenika Stara džamija u Goduši pokrenuo je aktivnosti na izradi projektnog zadatka i pribavljanju ponuda za izbor licenciranih projektnih kuća, obzirom da se radi o proglašenom nacionalnom spomeniku BiH i za koji svaka faza pripreme i realizacije ovog projekta mora biti odobrena od strane Komisije za nacionalne spomenike, a kako bi se moglo pristupiti nastavku realizacije usvojene icijative.’

Također, i iz JU Zavičajni muzej Visoko sam dobio odgovor, a evo šta su oni kazali: ‘Dana 13.01.2022. godine dostavili smo svoj stav i dali punu podršku po pitanju uvođenja grijanja u Staru džamiju u Goduši koja pored historijske, društvene, dokumentarne i ambijentalne vrijednosti ima i upotrebnu vrijednost.

– Pošto se radi o nacionalnom spomeniku BiH izvođenje bilo kakvih radova podrazumijeva
Određene procedure tako da i ova vrsta radova podliježe tome. Znači, potrebno je da se uradi projekat za uvođenje grijanja i za to je potrebno angažovati certificiranu firmu koja posebno tretira kulturnohistorijsko naslijeđe – nacionalne spomenike BiH. Shodno tome, izrada projekta zahtijeva značajna finansijska sredstva.

– Bilo kakve aktivnosti u gore navedenom pokreće vlasnik objekta (primjer Tabhanska džamija) u saradnji sa službama Gradske uprave pošto se radi o tehničkim stvarima, a ne o zaštiti ili rekonstrukciji ovog objekta.

– Po ovom pitanju kontaktirali smo MIZ Visoko kao vlasnika navedene imovine i dobili smo informaciju da se razgovaralo u okviru Džematskog odbora Goduša na temu uvođenja grijanja, ali da do dana pisanja ovog projekta sredstva za ovu namjenu nisu obezbijeđena.

– Također, upoznal i smo gospodina Hadisa Zukića, predsjednika Džematskog odbora, sa procedurom koju je potrebno ispoštovati prilikom izrade projekta i načinom na koji mogu doći do finansijskih sredstava. Prema navedenom mi kao ustanova koja se bavi praćenjem stanja kulturnohistorijskog naslijeđa na području grada Visokog i okoline uradili smo sve što je u našoj nadležnnosti.'”, napisao je Admir Babić na svojoj Facebook stranici.

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE