ZanimljivostiNASA i ESA najavile nove misije na Veneru

NASA i ESA najavile nove misije na Veneru

Planeta Venera se naziva i “zlom sestrom Zemlje”, a mnogi su u prošlosti predlagali kolonizaciju i kreiranje novog doma za ljude, međutim, još uvijek moramo mnogo toga saznati o njoj.

Samo jedna specijalna svemirska letjelica trenutno proučava Veneru, a posljednji robotski posjetitelj Venere koji je pripadao američkoj svemirskoj agenciji NASA bio je Magellan. Ova misija je završena 1994. godine, no stvari će se uskoro promijeniti.

NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) najavile su misije na Veneru. To baš i nije nova vijest, ali se atmosfera polako zagrijava te su ih naučnici počeli slaviti na ovogodišnjoj Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji LPSC.

NASA-ine misije su nazvane VERITAS i DAVINCI, a ESA-ina će nositi naziv EnVision. Lansiranje VERITAS-a se očekuje 2027. godine s ciljem proučavanja površine Venere od kraja misije Magellan. Također, prikupljat će se podaci o kompoziciji stijena, geološkoj aktivnosti i jezgru planete. VERITAS podrazumijeva i spektrometar Venus Emissivity Mapper koji će biti upotpunjen “blizancem” iz misije EnVision. Ova misija će biti lansirana 2030-tih.

MIsija DAVINCI je planirana za 2030. godinu i fokusirat će se na Venerinu atmosferu. Činit će je glavna svemirska letjelica i atmosferska sonda.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE