BiH20 godina postojanja i rada Federalne televizije

20 godina postojanja i rada Federalne televizije

Naša kuća obilježava dvadeset godina rada i postojanja. Nastala je kao zaseban javni emiter činom transformacije nekadašnje Radio-televizije BiH. Protokol o transformaciji 2001. prethodno su potpisali Predsjedništvo BiH, predstavnici Sindikata RTVFBiH i OHR-a.

“Cijeli Dnevnik je plovio, kako mi to kažemo, do momenta kada se Dnevnik uključio u Studio A, kada sam vidio u Studiju A ogroman broj zvanica iz političkog, kulturnog, javnog života, predstavnike međunarodne zajednice, ambasadore, svoje kolege, prijatelje, urednike sa ove televizije i sa drugih medija, glumce, režisere… Tad sam shvatio da je to vrlo vrlo ozbiljna stvar i tad me je trema zvanično uzela u Dnevniku”, prisjeća se Sanjin Bečiragić, urednik u IPP-u.

U službi javnosti i objektivnog izvještavanja, sa senzibilitetom za svakodnevicu i probleme svih građana, Radio-televizija FBiH bila je i ostala na izvoru događanja, otvarajući ključne teme unutrašnje i vanjske politike, tradicije i kulture našeg društva.

“Činjenica je da imamo danas jednu javnu instituciju, javno preduzeće, javni medij, Federalnu televiziju koja je u izuzetno stabilnom momentu, u finansijskom smislu, u smislu ukupnog poslovanja, u smislu kadrovske politike i u smislu programa koji producira i emitira. Imamo jako stabilnu instituciju koja je medijski gledano najutjecajniji medij u ovoj zemlji – to je vrlo važno, to će obradovati ljude koji razmišljaju dobro i o ovoj zemlji i o ovom društvu”, kaže Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

Dvadeset godina je veliki jubilej, ali prije svega odgovornost i obaveza.

“U ovoj televiziji rade pripadnici svih naroda – i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi građani BiH i oni koji su ostali i oni koji se osjećaju bilo kako i da imaju dovoljno prostora i da ih ima na svim pozicijama. To daje nama sigurnost u smislu perspektive pogleda unaprijed i onoga što hoćemo načiniti – načiniti od televizije stjecište intelekta i pameti i znanja i zabave”, dodaje Šabić.

Danas Federalna televizija dnevno proizvodi dva i po sata informativnog programa s najrelevantnijim temama, pričama, sagovornicima. Neizostavan segment u tradiciji ove kuće su dokumentarni, obrazovni, dječiji te kulturno-zabavni program. Evidentna je i podrška projektima domaće kinematografije, ali i stalna edukacija, rast i razvoj novih mladih kadrova. Nametnuli smo se kao vodeći televizijski medij – medij kojem se može vjerovati. Jer naša je zadaća brza i tačna informacija, kritički odnos spram stvarnosti u kojoj živimo i glas građana. Ostanite s nama i u narednim godinama.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE