SvijetKompanija Moderna tvrdi da ima vakcinu protiv COVID-19 efikasnu 94,5 posto

Kompanija Moderna tvrdi da ima vakcinu protiv COVID-19 efikasnu 94,5 posto

Nakon objave BioNTecha i Pfizera, ohrabrujuće vijesti u vezi s potencijalnom vakcinom protiv novog tipa koronavirusa, stigle su i iz američke biotehnološke kompanije Moderna, javlja Anadolu Agency (AA).

Moderna je saopćila kako preliminarni rezultati studije koja i dalje traje, pokazuju kako vakcina protiv COVID-19 koju razvijaju ima efikasnost 94,5 posto.

Čelnik kompanije dr. Stephen Hoge naveo je kako su objavljeni rezultati zaista ”značajna prekretnica”. Dodao je i kako su dobre vijesti što su dvije različite kompanije imale slične rezultate.

”To bi nam trebalo dati nadu da vakcina može zaustaviti pandemiju i nadam se da ćemo se moći vratiti starim životima“, navodi Hoge.

Istakao je kako ovaj problem Moderna ne može sama riješiti.

”Za zadovoljenje globalne potražnje, bit će potrebno nekoliko vakcina”, navodi Hoge.

Timovi Moderne uradili su testiranje vakcine na 30.000 osoba, s tim što je 15.000 dobilo vakcinu, a 15.000 palcebo.

Kada je riječ o pacijentima koji su dobili placebo, u proteklih nekoliko mjeseci 90 je dobilo COVID-19, od toga 11 je bilo s teškom kliničkom slikom.

S druge strane, od 15.000 ispitanika koji su dobili vakcinu, pet njih je razvilo COVID-19. Niko od tih petero nije bio teško bolestan.

Kompanija navodi kako njihova vakcina nije imala nikakvih ozbiljnih nuspojava. Manji broj koji je osjetio neželjene efekte, imao je simptome poput bolova u tijelu i glavobolje.

Moderna namjerava podnijeti zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove za autorizaciju vakcine, odmah nakon što prikupi dodatne podatke krajem mjeseca.

Anthony Fauci, glavni američki infektolog, kazao je kako očekuje da prve vakcinacije protiv COVID-19 počnu krajem decembra.

Prethodno je njemačka biotehnološka kompanija BioNTech saopćila kako njihova potencijalna vakcina protiv COVID-19 ima efikasnost veću od 90 posto.

Potencijalna vakcina naziva BNT162b1 testira se u šest zemalja na 43.548 osoba, a dosadašnji rezultati pokazuju kako nema značajnijih sigurnosnih bojazni.

Pfizer i BioNTech potpisali su predugovore o isporuci vakcine s SAD-om, EU-om, Velikom Britanijom, Kanadom i Japanom.

visoko.ba/federalna.ba/AA

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE