Sol ili natrijev hlorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine – krv, znoj, slina i suze – su slane.
Ljudsko tijelo ne može proizvesti so, stoga se ona mora unositi preko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, naš mišićni i nervni sistem prestao bi funkcionisati.
Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli.
Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu.
Iz takve kristalne strukture tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.
Himalajska so je ujedno i najčistija so na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetna onima u ljudskom tijelu.
Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina.
Porijeklom iz pramora, potpuno ekološki čistog sistema, dobija se u podnožju Himalaja.
Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vrijedni sastojci.
Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, sprečava širenje vena na nogama i bedrima, održava libido.
U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.
Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.
Izvrsna u raznovrsnim jelima
Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti).
Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego poslije. Idealna je za salate.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.