Avokado je lako probavljiv, ima protuupalna svojstva i stimulira rad mozga. Zdravi je izvor omega-6 masnih kiselina, koje organizam ne proizvodi nego je potrebno da ih unese putem hrane.
One su važne za očuvanje zdravlja kostiju te obnovu kože i kose. Avokado čuva i zdravlje srca te snižava loši holesterol u krvi, pored mnogih drugih dobrobiti koje donosi. Kremast je i može se koristiti u slanim ili slatki receptima.
Jedan od jednostavnijih recepata sa avokadom je čokoladni mousse, za čiju pripremu su potrebni sljedeći sastojci:
– 2 zrela avokada,
– 30 g sirovog kakaa u prahu,
– 3 kašike javorovog sirupa (ili više po ukusu),
– Prstohvat morske ili himalajske soli,
– Prstohvat vanilije u prahu.
Sve sastojke stavite u procesor i izblendajte u kremastu homogenu smjesu. Ako imate problem sa blendanjem, možda je avokado nezreo ili dodajte kašiku-dvije biljnog mlijeka da pomognete miksanju.
Servirajte u staklenim čašicama sa biljnim šlagom, svježim malinama ili ananasom, i rashladite prije jela. Podijelite sa najdražima i uživajte!
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.