Gorka dinja ili karela jedna je od biljaka čiju su popularnost opravdala brojna naučna istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima.
Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti, piše Medical News Today.
Istraživanja su pokazala da sok gorke dinje ubija stanice raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.
Gorka dinja ili gorka tikva stoljećima je tradicionalni indijski lijek. U posljednje vrijeme suplementi ekstrakta gorke dinje dobijaju na popularnosti kao alternativni lijek za dijabetes. Nova istraživanja na miševima sugeriraju da ekstrakt gorke dinje može pomoći u borbi protiv raka.
Voće je i osnovni proizvod određenih azijskih kuhinja. Nedavno su profesorica Ratna Ray sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju i njene kolege otkrile da je ekstrakt gorke dinje efikasan u sprječavanju rasta i širenja tumora raka.
Laboratorijski testovi pokazali su da je ekstrakt zaustavio te stanice da se razmnožavaju, sugerirajući da bi mogao biti efikasan u sprječavanju širenja karcinoma.
U daljnjim eksperimentima, istraživači su otkrili da je biljni ekstrakt u stanju smanjiti pojavu raka jezika.
Dakle, u svojoj novoj studiji, profesorica Ray i tim pokušali su otkriti šta može dati gorkim jedinjenjima dinje prednost protiv ćelija raka.
Ekstrakt gorke dinje u osnovi je zaustavio rast tumora raka, pa čak i doveo do smrti nekih ćelija raka.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.