ZanimljivostiReceptiPremekane krofne iz rerne vrijede svakog trenutka pažnje koji im posvetite

Premekane krofne iz rerne vrijede svakog trenutka pažnje koji im posvetite

Za pripremu krofni vam je potrebno:

800 grama glatkog brašna
15 grama soli
40 grama svježeg kvasca
20 grama šećera
1,5 dl mlijeka
100 grama masti ili 150 grama maslaca
vanilin šećer
80 grama šećera
3 jaja
korica pola limuna
2 velike kašike ruma ili mlijeka ako ne želite alkohol
2,5 dl gustog jogurta, vrhnja ili 2 dl mlijeka (po želji)

Priprema:

Pomiješajte brašno i so. U drugoj zdjeli ugrijte mlijeko da bude mlako, dodajte izmrvljen svježi kvasac i šećer, promiješajte, a potom u toj smjesi istopite mast ili maslac, zavisi za šta ste se odlučili. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

U posebnu posudu dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, ribanu koricu limuna, rum (ili mlijeko, ako želite bez alkohola), gusti jogurt ili vrhnje ili mlijeko (ako se odlučite za mlijeko, dovoljno je 2 dl). Dodajte dignuti kvasac i sve dobro promiješajte.

Potom u dobijenu mješavinu postepeno dodajite brašno u koje ste dodali so i miješajte kako je prikazano u videu.

Dobijeno tijesto treba biti mekano i ne treba se mijesiti na stolu ili rukama, već “klofati” kuhačom, objasnio je autor recepta.

Ostavite da se diže 45 minuta.

Potom ponovo “isklofajte” tijesto i ostavite da se diže još pola sata.

Poslije toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i preklopite ga nekoliko puta te rukama razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.

Čašom izrežite jednake krugove i uklonite višak tijesta. Svaki odrezani dio još malo istanjite prstima pa dodajte punjenje po želji i zatvorite svaku krofnu spajanjem rubova kao na videu.

Rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje, a između njih ostavite barem 2 cm prostora. Pokrijte ih i ostavite 20-ak minuta prije stavljanja u rernu. Sa preostalim tijestom ponovite postupak.

Lim stavite u hladnu rernu i onda uključite na 175 stepeni. Pecite ih ukupno 25 minuta.

Kada budu pečene, po želji ih možete premazati otopljenim maslacom ili posuti šećerom u prahu.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE