Ubrzan tempo života, nažalost, podrazumjeva i sve češće konzumiranje brze i masne hrane. Stručnjaci upozoravaju da bi to naročito trebalo da izbjegavaju žene!
Istraživanja su pokazala da kod pripadnica nežnijeg pola, koje u velikoj meri jedu prženu hranu, postoji veći rizik od prerane smrti i srčanih oboljenja nego što je to slučaj sa muškarcima, pišu Novosti.
Žene koje jednom dnevno konzumiraju takav obrok imaju osam posto veći rizik da im se to dogodi.
Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu British medical journal, riba i piletina su najčešće pržene namirnice.
Žene koje dnevno pojedu jednu ili više porcija pržene piletine imaju 13 posto veći rizik od prerane smrti, ali statistika nije na njihovoj strani ni kada je opasnost od srčanih oboljenja u pitanju (12 posto), u odnosu na osobe koje ne praktikuju takav način ishrane.
radiosarajevo.ba/visoko.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.