ZanimljivostiIzgled vučji, ali srce veliko: Sibirski haski je jedan od najljepših pasa

Izgled vučji, ali srce veliko: Sibirski haski je jedan od najljepših pasa

Sibirski haski kao pasmina potječe iz istočnog Sibira, a doveden je na Aljasku početkom 20. stoljeća, tako da je danas njegova matična zemlja SAD.

Uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima, zbog svoje guste i vunaste dlake, haskiji su iznimno otporni na niske temperature. Zahvaljući nevjerovatnoj izdržljivosti, postižu izuzetno velike brzine, pa su u Kanadi i Sjevernoj Americi iznimno cijenjeni za utrke saonicama.haski1

Ova je pasmina srodna samojedima i aljaskim malamutima, a obožavaju snijeg i trčanje u zaprezi.

I uprkos “vučjem” izgledu, smeđih ili svijetloplavih očiju prijateljskog izraza, haski je vrlo miran, blage naravi i privržen čovjeku.

Vrlo rijetko laje, umjesto toga zavija. Voli igre sa djecom, popustljiv je prema njihovim nestašlucima i jako je inteligentan pas.
haskki2
Ove predivne fotografije je zabilježila ruska fotografkinja Erica Tcogoeva.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE