ZDKBlokade puta zasad neće biti, kolaps na dionici Zenica - Nemila

Blokade puta zasad neće biti, kolaps na dionici Zenica – Nemila

Zbog problema uzrokovanih preusmjeravanjem saobraćaja na dinonici magistralne ceste M17 Zenica – Nemila, gdje su počeli radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk, a slijede i na dva mosta na rijeci Bosni, u Gradskoj upravi organiziran je sastanak građana s predstavnicima investitora, Javnog preduzeća Ceste FBiH i izvođača radova.

Saobraćaj se zbog rekonstrukcije iz pravca Zenice prema Doboju odvija jednom trakom, dok se iz pravca Doboja prema Zenici preusmjerava kroz naselja od Nemile do središta grada, što uveliko uzrokuje gužve, ali i probleme mještanima. Radovi na ovoj dionici bi trebali trajati narednih 18 mjeseci.

Predstavnik izvođača radova Marin Nikolić naveo je kako ih je investitor uputio da pripreme plan skraćenja roka izvođenja radova te da oni rade na tome.

Problemi mještana s područja kroz koji prolaze putni pravci koji se koriste kao pomoćni za vrijeme odvijanja radova traju već gotovo mjesec dana. I nakon ovog sastanka svih strana uključenih u ovaj problem nema novih rješenja pa je nezadovoljstvo prisutnih očekivano.

“Zadovoljan nisam, mislim da je ovo samo bacanje prašine u oči i mislim da se ništa neće uraditi kad je ovo u pitanju”, kaže Muhamed Čoloman, predsjednik MZ Banlozi.

Predsjednik MZ Vranduk Ismet Begić upozorava da niko nije ušao u srž problema mještana – , od održavanja puteva od proširenja puta prema Koprivni, a o odlasku djece u školu se nije ni govorilo.

Radovi su počeli bez utvrđenih alternativnih pravaca i potpisanog ugovora o prijateljskom okruženju, što uveliko usložnjava situaciju.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ističe da Ceste FBiH nisu na vrijeme završile poslove koje su trebale završiti u vezi sa prijateljskim okruženjem i u vezi sa sigurnošću saobraćaja, ali i da se završava dosta toga što su tražile mjesne zajednice, a što su Ceste FBiH prihvatile, kao da se radi na dovršetku sporazuma.

Za sada, ranije najavljene blokade puta koji se koristi neće biti ako se ispoštuju dogovorena rješenja, no prema svemu sudeći strpljenje mještana je na izmaku. Novi sastanak o ovoj temi bi trebao biti održan u skorije vrijeme.

Zbog intenzivnih padavina i snijega na većini saobraćajnica u Bosni i Hercegovini saobraćaj se odvija otežano. Na magistralnoj cesti M17 dionica Zenica – Nemila, gdje se zbog radova na rekonstrukciji tunela Vranduk saobraćaj preusmjerava na regionalnu cestu, u večernjim satima došlo je do saobraćajnog kolapsa, formirana je kilometarska kolona vozila i na terenu interveniše saobraćajna policija.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE