ZDKSportKakanjac Zikret Hasanica boravio u posjeti kolijevci judo sporta – Japanu

Kakanjac Zikret Hasanica boravio u posjeti kolijevci judo sporta – Japanu

Samo istinski zaljubljenici u sport i veliki entuzijasti su spremni za izazove. Naime trener Judo kluba Kakanj – Zikret Hasanica se odlučio na odlazak na prestižni seminar ovog olimpijskog sporta čak u “zemlju izlazećeg sunca” – Japan.

Na poziv Hrvatskog judo saveza Zikret je posjetio Akademiju Kodokan u vremenu od 01.07. do 10.07. 2017.godine.

“Pozvan sam od strane gospodina Slaviše Bradića – 6. dan, inače trenera judo kluba Rijeka na seminar u Japan, koji je održan u periodu 1. – 10. jula 2017. godine u Tokiju. Sam poziv za mene i judo klub Kakanj, pa i bh. judo sport znači mnogo. Budućnost judo sporta nezamisliva je bez međunarodnih seminara, a prisustvo na seminaru u kolijevci judo sporta – Japanu znači kao priznanje i kao čast. Certificirani treneri u Japanu obezbijedit će uspješan razvoj judo sporta u Kaknju i Bosni i Hercegovini.”, kazao je Hasanica za Kaportal.ba

Judoke imale su priliku učiti judo od najboljih majstora, predsjednika Kodokana gospodina Haruki Uemure, koji je održao posebnu lekciju za grupe, zatim senseija Mikiro Mukaija, Fukumi Tomoke, dvostruke svjetske prvakinje te senseija Naoki Murate, direktora muzeja u Kodokanu, koji je održao predavanje iz povijesti juda.

Uz privatne treninge svi učesnici pa i Zikret su svakodnevno prisustvovali večernjim randori treninzima namijenjenim za sve uzraste kao i kata treningu. Uz judo koji se prožimao svakodnevno, svi učesnici su imali prilike upoznati se i s japanskom kulturom kroz učenje kaligrafije.

U slobodnom vremenu organiziran je posjet svim značajnijim mjestima za judo, od groba Jigora Kana, Eisho-ji hrama u kojem je prvi puta započelo vježbanje juda, zatim Budokana, dvorane gdje je judo prvi puta bio uključen na Olimpijskim igrama 1964. godine

Pored juda grupa je obišla i brojna druga znamenita mjesta, grob 47 samuraja, muzeje i sve poznate kvartove sa svojim specifičnostima.

Judoke su također okrunili svoj boravak u Japanu dobivenim diplomama od strane Kodokana koje je uručio predsjednik gospodin Uemura, te penjanjem na vrh planine Fuji (3776 metara).

Na penjanju je uz judoke iz Hrvatske bio i gospodin Hrastić (Ambasador Republike Hrvatske u Japanu), koji se zajedno sa cijelom ekipom uspješno popeo na vrh.

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE