BiHOštre osude najnovije diskriminacije bošnjačke djece u RS-u: Ovo je etničko čišćenje...

Oštre osude najnovije diskriminacije bošnjačke djece u RS-u: Ovo je etničko čišćenje drugim sredstvima

Ukazuje da je ono što se događa posljednje tri-četiri godine u RS-u najgori vid diskriminacije, ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Pravni ekspert, prof. dr. Kasim Trnka kaže da se na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine mora oboriti zakon iz RS-a koji omogućava ovakav vid diskriminacije.

Visoki predstavnik

-Neko je sebi uzeo za pravo da nameće naziv jezika jednom narodu što nemate nigdje, ali nije ni historijski potkrijepljeno da je neko na ovom prostoru govorio jezikom koji nosi naziv bošnjački. Tim povodom sam uputio dopis visokom predstavniku u BiH. Također, u svom izlaganju na sjednici PIC-a (Upravni odbor Vijeća za provedbu mira) sam najoštrije osudio i tražio od obrazovnih vlasti, na cijelom prostoru BiH, da se izbace segregacija, diskriminacija, politizacija iz obrazovnog sistema – govori Osmanović za Faktor.

Dodaje kako je tražio i od ministra prosvjete i kulture RS-a Daneta Maleševića, da se izdigne iznad politike, a na što se on oglušio.

-Očekivao sam da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko reaguje, jer on mora ovdje reagovati. Očigledno je da ovakvim potezima neko tjera tu djecu izvan obrazovnog sistema tog entiteta, da idu u neke dopunske škole, što nije dobro. Drugo, to su dodatni materijalni troškovi. Ono što mogu uraditi kao ministar civilnih poslova, ponovo pozivam vlast tog entiteta da prekinu sa diskriminacijom i segregacijom – rekao je Osmanović.

Ratni koncept

Prof. dr. Trnka naglašava da je u RS-u donijet zakon koji omogućava diskriminaciju bošnjačke djece, ali naglašava da taj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

-Treba ići sa obaranjem tog zakona na Ustavnom sudu BiH i onda se ispunjavaju uvjeti da se krivično gone oni koji ne postupaju u skladu sa Ustavom. Znamo da je od početka rata bilo pokušaja stvaranja etnički čistih teritorija. Taj postupak se sada u RS-u nastavlja drugim sredstvima. Onemogućava se obrazovanje i stvaraju nepodnošljivi uvjeti života, kako bi Bošnjaci napustili tu teritoriju. To je taj ratni koncept koji se sada ostvaruje drugim sredstvima – upozorava Trnka.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE