SvijetAzijaNovi tajvanski predsjednik pozvao Kinu da prestane s zastrašivanjem

Novi tajvanski predsjednik pozvao Kinu da prestane s zastrašivanjem

Novi tajvanski predsjednik Lai Ching-te danas je, u govoru prilikom stupanja na funkciju, pozvao Kinu da “prestane s političkim i vojnim zastrašivanjima” i zahvalio građanima Tajvana što su se oduprli uticaju “stranih sila”.

Kina treba da “prekine sa političkim i vojnim zastrašivanjima Tajvana, da dijeli sa Tajvanom odgovornost prema svijetu i održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, kao i u cjelokupnom regionu, i da pazi da svijet bude oslobođen od straha od rata”, rekao je Lai u govoru u predsjedničkoj palati u Tajpeju.

“Takođe hoću da se zahvalim sugrađanima što su odbili da na njih utiču strane sile i što su čvrsto branili demokratiju”, dodao je Lai, i naglasio da “je stigla veličanstvena era tajvanske demokratije”.

On je istakao značaj jačanja odbrane zemlje. “Naspram brojnih prijetnji i pokušaja infiltracije treba da pokažemo odlučnost da branimo našu naciju, treba takođe da povećamo našu spremnost za odbranu i ojačamo naš pravni okvir po pitanju nacionalne bezbjednosti”, rekao je Lai poslije preuzimanja dužnosti.

Rekao je i da se zalaže za održavanje statusa kvo u Tajvanskom moreuzu.

Lai je izabran u januaru i nasljeđuje predsjednicu Tsai Ing-wen, čijih su osam godina mandata obilježeni pogoršanjem odnosa sa Pekingom.  Lai dolazi iz Napredne demokratske stranke (PDP), kao i njegova prethodnica, a ranije su ga opisivali kao pragmatičnog tvorca tajvanske nezavisnosti.

Tajvan je ostrvo od 23 miliona stanovnika koje vlada autonomno a koje Kina smatra dijelom svoje teritorije i namjerava da vrati pod svoju kontrolu, ako bude potrebno i silom.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE