ZanimljivostiLunarni lander kompanije Intuitive Machines poslao prve fotografije iz svemira

Lunarni lander kompanije Intuitive Machines poslao prve fotografije iz svemira

Lunarni lander kompanije Intuitive Machines na putu je ka Mjesecu nakon što je uspješno lansiran u četvrtak, a u međuvremenu je poslao nekoliko nevjerovatnih fotografija Zemlje, koje je snimio dok je još uvijek bio blizu naše planete.

Intuitive Machines je putem svojih profila na društvenim mrežama objavio fotografije nastale tokom misije IM-1, a također je potvrđeno da je svemirska letjelica u odličnom stanju.

Na fotografijama se vidi Zemlja, ali i dio samog landera Nova-C poznatog i kao Odysseus te druga faza Falcon 9 rakete kompanije SpaceX, koja je ostajala u daljini nakon odvajanja.

Odysseus je na putu ka Mjesecu, a pokušaj slijetanja je planiran za 22. februar. Zasad se čini da sve ide prema planu, a tim koji stoji iza misije povremeno objavljuje nove informacije. Dosad je objavljeno da je lander prošao neke važne prekretnice na svom putu ka lunarnoj površini uključujući aktiviranje motora.

To je zapravo bilo “prvo paljenje motora na tečni metan i tečni kisik u svemiru”, tvrde iz kompanije Intuitive Machines.
Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE