Žuti čaj odlaže starenje: topi masne naslage i normalizuje pritisak

523

Smatra se da žuti čaj ima više antioksidanasa od popularnijeg bijelog i crnog čaja. Inače ovaj čaj se, pored zdravlja, preporučuju i za postizanje vitke linije…

Žuti čaj, iako poseban, usko je povezan sa zelenim čajem jer se radi o istoj biljci – Camelia Sinensis. Ovaj čaj, poput zelenog, sadrži kofein pa nemojte pretjerivati u količinama i nemojte ga piti prije spavanja.

Pravim bogatstvom ove biljke smatraju se antioksidansi koji utiču na ćelije tako što usporavaju starenje ćelija, pomažu u borbi protiv malignih bolesti i sadrže jedan od najjačih antioksidansa EGCG, polifenol epigalokatehin galat. Konkretno taj antikosidans povećava količinu potrebne energije kako bi probava fukcionisala što bolje, a isto tako pomaže metabolizmu i apsorpciji hrane, a istovremeno djeluje na oksidaciju masti zbog čega se smanjuju masne zalihe.

Žuti čaj, iako dobar za zdravlje, najpoznatiji je kao dobar način za mršavljenje. On se bere ranije pa se smatra da sadrži više antioksidanta koji se gube daljim rastom biljke. Tajna ovog napitka je u enzimu kojim obiluje – polifenol epigalokatehin galata (EGCG). On stimuliše oksidaciju masti, odnosno podstiče sagorjevanje viška masnog tkiva i povećava potrošnju energije. Neki tvrde da kombinacija žutog čaja s umjerenom ishranom može pomoći pri skidanju i do pet kilograma za mesec dana.

U normalnim količinama on će dobro djelovati na zdravlje srca i krvnog sistema, normalizuje pritisak i povećava potrošenu energiju. Svakodnevna konzumacija šoljice čaja idealna je za zdravlje. Umiriće bolove, smiriti živce i pojačati koncentraciju. Takođe, čuva zdravlje usne šupljine jer sprječava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.