BiHZračna luka Mostar radi na oživljavanju dosadašnjih i uvođenju novih letova

Zračna luka Mostar radi na oživljavanju dosadašnjih i uvođenju novih letova

Globalna situacija, ali i pandemija ostavili su traga u svim granama privrede. I to nije nikakva tajna. U Bosni i Hercegovini najočiglednije posljedice koronavirusa još se vide u zračnom saobraćaju. Brojne zračne kompanije i zračne luke bile su prisiljene obustaviti letove i prizemlje zrakoplove. Ono što je cilj je povećanje broja putnika u zračnom prometu. Na taj način će se ojačati privreda, ali i turizam. Od izuzetnog značaja će to biti i za mostarska zračna luka, odakle najavljuju i uspostavu novih letova.

Mostarska zračna luka nikada u potpunosti nije postala funkcionalna. O razlozima se moglo samo nagađati. Nerijetko su Mostarci letjeli iz drugih bh. gradova, no sadašnja strategija i plan menadžmenta uz potporu vladajućih struktura, trebala bi otvoriti perspektivu zračne luke.

“Osigurali smo novac za sljedeće četiri godine da imamo jedno stabilno financiranje Zračne luke Mostar. Mislim da je to jako važno i da to očekuju od nas kompanije s kojima razgovaramo. Jako im je bitna stabilnost, odnosno da vide neku viziju i stabilnost Zračne luke Mostar. Puno posla smo odradili na samoj Zračnoj luci Mostar kada je u pitanju safety security, jer je i to jako bitna tema, to nam nalažu agencije koje prate civilni zračni promet u Europi”, istakao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

U mostarskoj zračnoj luci radi se na oživljavanju dosadašnjih letova i uvođenju novih. Vraćena redovna linija Mostar-Duseldorfstarta 30. lipnja do 28.kolovoza ove godine i to dva puta tjedno.

“Imamo već potvrđene dvije destinacije Italije, charter letovi iz Palerma i Catanije, ima još dosta destinacija koje su jako interesantne sa talijanskog tržišta, nemamo još konformaciju, među njima su još Irska, Španjolska itd.”, kazao je Ivan Ljubić, ravnatelj Međunarodne zračne luke Mostar.

Uz Italiju, koja je tradicionalno tržište sa 70% putnika, otvoreno je i novo – Poljska. Naime, od 21. lipnja do kraja rujna bit će uspostavljeni letovi na relaciji Katovice-Mostar. A moći će se letjeti u Jordan i to od 3. svibnja.

“Aerodrom mora imati svoju ulogu u svim ovim turističkim kretanjima. Ako mogu neki unutrašnji aerodromi u unutrašnjosti BiH da ostvaruju jedan veći broj letova, a Mostar ovakav kao turistička destinacija, tu je Međugorje, Neum – mora imati više letova”, smatra viši stručni suradnik u TZ HNK Ramiz Bašić.

A sa dubrovačke zračne luke u Međugorje je stigla i 86-godišnja Amerikanka. No, nezaobilazna destinacija po treći put je i Mostar.

“Volimo šoping ovdje. Jasno volimo sve ovdje i rijeku i šoping i stari grad. Rijeka je prekrasna sada i Stari most, povijest.”

Amerikanci ne kriju oduševljenje prilikom obilaska Staroga grada.

“Ostajem samo danas, onda ćemo se morati vratiti. Voljela bih ostati ponovno, nadam se da će me pozvati da dođem opet mnogo je neobičnih stvari ovdje, jako ste sretni ako živite ovdje.”

Francuzi, Belgijanci, među ostalim, u velikom broju posjećuju Grad na Neretvi.

Dok se turisti polako vraćaju i s oduševljenjem gledaju na Mostar, uživajući u hrani, piću i pogledu na Stari most u Zračnoj luci podsjećaju da im je cilj u ovoj godini zabilježiti barem 36.000 putnika. A potom dovesti niskotarifne avioprijevoznike koji će uz jeftinije karte povezati Mostar sa nekoliko svjetskih destinacija.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE