Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste se sreli sa receptom koji zahtijeva da posebno promiješate tečne i suhe sastojke.
Možda ste taj dio recepta i upute ignorirali kako biste uštedjeli na vremenu ili smanjili količinu prljavog suđa, ali rezultat sigurno nije bio onakav kakvom ste se nadali. Nije stvar samo u teksturi i izgledu.
Zašto je odvajanje važno?
Neki će vjerojatno reći da nema pretjeranog smisla odvajati sastojke jer će ionako završiti u istoj zdjeli na kraju.
U kuharici “Robicelli’s: a love story, with cupcakes” vrlo su detaljno i ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.
Na slikama je prikazano kako se brašno, odnosno škrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u zdjeli pomiješate suhe sastojke, omogućujete ravnomjernu distribuciju svih sastojaka u smjesi i na taj način ste spriječili grudanje brašna.
Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci se neće ravnomjerno rasporediti.
Na kraju ćete imati grudvice škroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo i suho jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.
Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, ali trebat ćete uložiti dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.
Morat ćete miksati tijesto kako biste razbili grudice, a zbog toga će u konačnici ono biti gumeno i tvrdo.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.