Prvo, čokolada ima sposobnost da apsorbuje mirise drugih namirnica u frižideru, što može značajno uticati na njen okus. Ako je čokolada izložena mirisima povrća, sira ili drugih hrane, može izgubiti svoj karakterističan okus i postati neukusna.
Drugi problem je stvaranje “cvjetanja šećera” koje nastaje zbog vlage u frižideru. Ovaj fenomen uzrokuje da se šećer u čokoladi izdvaja na površinu, što čokoladi daje neugledan izgled i mijenja njen ukus. Osim toga, hladnoća može učiniti da čokolada postane krhka pa se lako može slomiti.
Zbog svega navedenog, najbolje je čuvati čokoladu na suhom i hladnom mjestu, van frižidera. Idealna temperatura za skladištenje čokolade je između 12 i 18 stepeni. Polica u kuhinji, daleko od izvora topline i direktnog sunčevog svjetla, predstavlja savršeno mjesto za pohranjivanje čokolade.
Na taj način ćete uživati u njenom punom okusu, bez rizika da dođe do promjena u teksturi i mirisu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.