NaslovnicaZanimljivostiZnate li šta ...

Znate li šta znači ovaj simbol na kremama za sunčanje

Sunce je jako i važno je zaštititi kožu od njegovog štetnog zračenja, stoga su kreme za sunčanje neizostavni dio ljetne svakodnevice.

Stručnjaci su otkrili da biste trebali provjeriti jedan simbol na bočici kreme za sunčanje kako biste vidjeli štiti li ona vas i vašu djecu.

Možda niste svjesni da krema za sunčanje, baš kao i drugi kozmetički proizvodi, ima rok trajanja. To znači da ako joj je istekao rok upotrebe, možda neće djelovati učinkovito. Ali postoji brz način da to provjerite.

Na poleđini bočice s kremom nalazi se simbol koji otkriva kada joj ističe rok trajanja i kada više nije učinkovita u zaštiti od sunca.

Simbol prikazuje slovo M unutar kruga i broj koji pokazuje koliko mjeseci se proizvod nakon otvaranja može koristiti. Primjerice, 12M znači da kremu treba upotrijebiti u roku od 12 mjeseci od dana otvaranja, dok 18M znači da je treba upotrijebiti u roku od 18 mjeseci.

Kad aktivni sastojci u kremi za sunčanje prestanu djelovati, razgrađuju se i postaju neučinkoviti. Kreme kojima je istekao rok trajanja mogu uzrokovati alergijske reakcije, iritaciju ili svrbež.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.