ZanimljivostiZnate li razliku između suhog i svježeg kvasca

Znate li razliku između suhog i svježeg kvasca

Pomoću kvasca tijesto se diže, što rezultira mekoćom tijesta. Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hljeb, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača.

Kvasac je zapravo gljivica koja se koristi da bi tijesto fermentiralo, a u prehrambenoj industriji možete ga pronaći u suhom ili svježem obliku.

Kada je o samoj proizvodnji riječ, šećer uz prisutnost kisika potiče razvoj te gljivice kvasca, a kao rezultat toga nastaje kvasni kolač koji se potom pretvara u svježi kvasac.

Suhi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što svježi, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule. Upravo u tome je razlika između suhog i svježeg kvasca, ali i u načinu korištenja.

Da biste aktivirali suhi kvasac trebate ga jednostavno dodati direktno u tijesto. Dok svježi kvasac prvo morate otopiti u malo tople vode ili mlijeka pa ga onda dodati u tijesto.

Suhi kvasc se može čuvati na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja, dok svježi mora biti u frižideru i rok trajanja mu je kraći.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE